2024. április 23., kedd

Alkotások találkozása Zentán

Négyes könyvbemutatót tartottak az Alkotóházban

Négy kötetet mutattak be kedden este a zentai Alkotóházban, dr. Sági Zoltán neuropszichiáter Kötelékeink, Szögi Csaba író, újságíró Utazásaim, illetve Vicei Károly író Adomás históriák és álmok, valamint a Délvidéki Muszáj-Herkules című kiadványát. A rendezvényen a kötetek szerzői mellett részt vett dr. Csordás Mihály író és Kerekes Sándor festőművész, költő, a Kötelékeink című könyv illusztrátora is.

Vicei Károly, dr. Sági Zoltán, dr. Csordás Mihály, Kerekes Sándor és Szögi Csaba a könyvbemutatón

Vicei Károly, dr. Sági Zoltán, dr. Csordás Mihály, Kerekes Sándor és Szögi Csaba a könyvbemutatón

A rendezvény kezdetén – Vicei Károly, a Térzene Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke köszöntője után – dr. Sági Zoltán beszélt a sokak szerint a szakírói munkásságának egyik csúcsát képező a Kötelékeink – Másságunk szorongásai című könyvéről, amelynek kapcsán kitért egyebek mellett a személyiségfejlődés különböző állomásainak, a kötődés fontosságának, a másság megélési lehetőségeinek, valamint a siker és a szerelem érzése különböző aspektusainak kérdéskörére is.

A folyatásban dr. Csordás Mihály az illusztrációk és az illusztrátorok szerepe kapcsán kifejtette, az illusztrátornak lelkileg is el kell mélyülnie abban a kötetben, amelyet illusztrál, hiszen teljes mértékben magáévá kell tennie a szerző gondolatait ahhoz, hogy az alkotásai összhangban állhassanak velük, sőt, lehetőség szerint ki is egészíthessék azokat. Kerekes Sándor arról beszélt, rendkívül fontos számára, hogy már az első kézirat hozzá kerüljön, és azt hosszú időn át érlelhesse magában, hiszen az illusztrációknak szerinte olyan pihentető gondolatoknak kell lenniük, amelyek nem feltétlenül kötődnek szorosan a szöveg tartalmához, hanem inkább időt és lehetőséget adnak az olvasók számára arra, hogy meg tudjanak pihenni, illetve el tudjanak gondolkodni. Hozzátette, miután hagyja megfelelő ideig érlelődni a kéziratban foglaltakat, az illusztrációk sokkal inkább játékszerűen születnek meg, mintsem munkaszerűen, ahogyan az a Kötelékeink című kötet esetében is történt.

Ezt követően Szögi Csaba mesélt az Utazásaim című kötetéről, amelyben a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos tapasztalatait osztja meg az olvasókkal. Kifejtette, ugyanúgy, ahogyan a táltosok és sámánok esetében is elsősorban az útkeresést segítették a különböző szerek, kereső emberként maga is elsősorban vertikális utazásokon kívánt részt venni a segítségükkel, majd külön kitért arra is, mely szerekhez milyen élmények kötődnek az életében.

Az est hivatalos részének zárásaként előbb Vicei Károly olvasta fel A boldogságrul című írását, majd Kerekes Sándor mondta el Ady Endre Ars poetica című versét. A rendhagyó négyes könyvbemutató ezt követően kötetlen eszmecserével ért véget.