2024. március 28., csütörtök
NYUGAT-BÁCSKAI KÖRÚTON

Magyar költészet és történelem „nem iskolás fokon”

A versvándor Őrszálláson: „Adódjatok össze…”

A versvándor Őrszálláson: „Adódjatok össze…”

Tóth Péter, Radnóti-díjas versmondó, kunszentmiklósi otthonából indulva járja a Kárpát-medencét, sőt Kanadába is eljutott, hogy rendhagyó irodalom- és történelemórákat tartson. Végzettsége szerint történelem és testnevelés szakos tanár. Jelenleg mégis a „nem iskolás fokon” tanítani József Attila-i elhivatottsággal viszi el a költészet, a magyar történelmi korok, személyiségek, jelenünk számára identitásőrző üzenetét a magyar iskolákba, a legkisebb magyar falvakba is.

Nyugat-Bácska szinte valamennyi magyar tannyelvű általános iskolájában járt már, ahova még nem jutotta el, oda készül. Nem mindennapi pódiumműsorait a művelődési egyesületek felnőtt közönsége is hamarosan megismerheti, a helyi Kuckó Gyermeksarok és Dunatáj Egyesülés civil szervezetekkel való folyamatos együttműködésnek köszönhetően.

Tóth Péter legutóbb az őrszállási Ady Endre Művelődési Egyesület helyi és regőcei közönsége előtt, valamint a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola helyi, továbbá a verbászi, a sziváci, a veprődi és a lipári utazó tanulói előtt mutatta be „Diákok voltak. S ők csinálták a dicsőséges forradalmat! MÁRCIUSBAN ÚJRA KEZDJÜK” című, az ‘56-os eseményeket, a költészet nyelvén bemutató műsorát, az 1956- os Emlékbizottság támogatásával. A tervek szerint Tóth Péter következő nyugat-bácskai útja a csonoplyai Arany János Kultúregyesületbe és a zombori Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskolába vezet majd.