2024. április 26., péntek
FRUŠKA GORA-I KÖZÚTI FOLYOSÓ

Öntözést szolgáló alagút is épül

Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a Fruška gora-i közúti folyosó, illetve az Újvidék és Ruma közötti, ún. gyorsút kiépítésére vonatkozó projektum megvalósításáról tárgyalt tegnap a kínai CRBC (China road and bridge corporation) cég képviselőivel.

A miniszter szavai szerint a Fruška gora-i korridor a köztársasági kormány prioritásai közé tartozik.

A megbeszélésen a tervdokumentációról és egyes útszakaszok jellegzetességeiről volt szó. Fontolóra vették azt is, hogy a közlekedési útvonallal párhuzamosan egy öntözést célzó alagutat is kiépítenének, amely a Dunát és Szerémséget kötné össze. Így nemcsak a gyors közlekedést, hanem egyúttal a termőföldek vízellátását is megoldanák, ami nagyban hozzájárulna Vajdaság és az egész Szerbia gazdaságának, ezen belül a mezőgazdaságnak a fejlődéséhez – közölte az építkezésekért felelős minisztérium sajtóirodája.

A 45,4 kilométer hosszú újvidék–rumai gyorsútvonal tervét négy szakaszra osztották. A dokumentáció elkészítését az állam finanszírozta, a fő projektumot az országos útügyi intézet készítette el, és megvan a területrendezési terv is.

A Fruška gora-i korridor az Újvidék–Ruma–Šabac–Loznica útvonal része, sőt, ez az út egészen a bosznia-hercegovinai határig vezet. A leendő gyors út három községet, Újvidéket, Ürögöt és Rumát

köti össze. Ezeknek a községeknek együttesen több mint 370 000 lakosuk van, és a három község területén mintegy 30 000 kis- és közepes vállalat üzemel.