2024. március 29., péntek

Za jeftin hleb sledi kazna

Sto hiljada dinara kazne je određeno Senćanskoj pekari ,,Sentella“

„Žitopromet“ u Senti kaznili su zbog toga što su prodavali hleb ispod cene koju je država odredila. Zamerili su i to što su proizvodili više crnog hleba nego belog, prilagođavajući se potrebama potrošača, a ne propisima. Kontrolor iz Kikinde je odredio kaznu, što će „Žitoprodukt“ morati da plati.
Žitounija, čiji je član i „Žitoprodukt“ je uložila žalbu protiv ove odluke. „Žitoprodukt“ je prodavao beli hleb (T-500) po 39 dinara, a polucrni (T-850) po 36 dinara, što je jeftinije za 5 ili 9 dinara od cene koju je država odredila. Zamerili su i to što ova pekara jedva 8% od ukupne pripoizvodnje proizvodi beli hleb, a 74% polucrni, prilagođavajući se potrebama stanovništva. Po pravilu trebalo bi proizvesti 40% belog hleba. Po mišljenju Žitounije, proizvođač se prilagodio i napravio svoju strukturu za proizvodnju. Najveći deo potrošača kupuje hleb od brašna T-850, koji je najjeftiniji, a ujedno je i najzdraviji. Pekara bi bila u velikom gubitku da se pridržavala propisa države, i da je priozvodila beli hleb u odnosu od 40%, jer bi remitenda iznosila 30%, što je apsurdno, jer država priznaje samo 5%.
Po mišljenju Žitounije, ova presuda ne ide u korist građana, već protiv njih. Oni traže od nadležnih da promene ovo pravilo, jer ovo ne služi socijalno ugroženima u korist. Kažnjavanje ,,Sentella“ pekare je pravno osnovano, ali zdrav razum ne može to da prihvati.
Predstavnici Žitoprodukta kažu, da su uložili žalbu protiv ove presude, međutim brže-bolje su je prosledili drugostepenom sudu, a oni su u rekordnom roku doneli presudu da kazna mora da se plati. U sadašnjim prilikama možemo rentabilno da proizvodimo hleb po ISO standardima i po HCCP propisanim pravilima, međutim to je rizično za opstanak pekare. Možda im je želja da zatvorimo našu modernu pekaru i da naši radnici završe na ulici- rekao je Predrag Đurović, direktor Žitoprodukta.