2024. március 28., csütörtök

Épülőben a Márton Áron közösségi terem

Az év végéig elkészülő épület a magyar állam támogatásával valósul meg

Sokat jelent majd a Kelebián élő közösségnek az a közösségi ház, melynek építési munkálatai jelenleg is folynak a plébánia területén. Az épületben számos tartalom kap majd helyet, és otthont ad a közösség kulturális életének, s a helyiek már az év folyamán birtokba vehetik.

Paskó Csaba kelebiai plébános elmondta, Kelebia a határok meghúzása után jött létre, s tíz évvel azután, hogy megalakult a pasztorális tanács, azzal a céllal, hogy egy központi templom és iskola köré kiépüljön a faluközösség, 1937-ben felépült a kelebiai templom is. Az idén a falu kilencven, a templom pedig nyolcvanéves fennállását ünnepli.

A terv szerint a július 16-i falunapra tető alá kerül az épület (Fotó: Gergely Árpád)

A terv szerint a július 16-i falunapra tető alá kerül az épület (Fotó: Gergely Árpád)

– Templomunk Molcer Mátyás terveit dicséri, rengeteg értékkel, olajfestményekkel, vitrázsokkal és orgonával is rendelkezik. Kelebia mindig is egy kicsit mostohagyermeke volt az egyházmegyének, ezért a mai napig nincs önálló plébániája és állandó plébánosa, szinte mindig Szabadkáról jártak ki az atyák, még én is. Ettől függetlenül nagyon fontosnak tartom a közösségépítést, hogy a kőépületeket élő közösséggel töltsük meg. Miután 1978-ban megnyitották a határátkelőt, a falu is megszűnt zárt közösségnek lenni, mely az idők során egyre felkapottabb lett, nőtt a lélekszáma, és megnőtt az igény az aktívabb közösségi életre is. A 90-es évek végén a templomudvar melletti első szomszéd a halála után ráhagyta a szabadkai püspökségre a házát, amit a következő években Sörös Antal atya, aki négy évig volt Kelebia plébánosa, átalakította azzá a plébániává, ahol az most is működik. Én hat éve vettem át a plébániát, s azóta megalakult a Szent Mónika imacsoport, a Gál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, itt vannak a cserkészek, a ministránsok közössége, van gyermek- és ifjúsági kórusunk, zenekarunk, tánccsoportunk, és itt van Páncsity Kevin, a kelebiai tehetséges fiatalember, aki a zeneművészeti szakközépiskolában harmadikos egyházzenész, s aki vasárnaponként az orgonistánk. Mára egy igen gazdag, pulzáló közösségi élet van Kelebián, mely megkövetelte, hogy legyen egy olyan hely, ami a liturgikus cselekmények mellett a sok kis csoportnak is otthont ad – tudtuk meg a plébánostól.

Paskó Csaba (Fotó: Gergely Árpád)

Paskó Csaba (Fotó: Gergely Árpád)

Paskó Csaba Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének közbenjárását kérte a magyar államnál, hogy támogatást nyújtson a közösségi terem felépítéséhez. A támogatás első része tavaly decemberben érkezett meg, s az idén már meg is kezdődött az építkezés. A 120 négyzetméteres terem falai már állnak, illetve kialakították a belső elrendezést, a következő fázisban pedig az épület tetőszerkezetének építésére kerül sor. Az ígéret szerint hamarosan megérkezik a magyarországi támogatás következő, egyben nagyobbik része, amelyből folytatódik az építkezés.

Időközben az IPA program keretében Felső Kelebia, Tompa és Zenta egy közös projektumot is átadott, melyből megoldanák a terem működtetését is, s ami magában foglalja a plébánia közösségi életét, a Gál Ferenc MME támogatását, a gasztronómia és faluturizmus fejlesztését, valamint gazdaképzést is tartanak majd. A Márton Áron nevét viselő közösségi házat a meglévő plébánia épületéhez csatolják, ahol a terem a közösségi élet, a művelődési és egyházi csoportok, búcsúk és egyéb rendezvények színtere lesz, illetve a mosdók mellett itt kap helyet egy kis konyha is, melyben „Paskó atya konyhája” is működik majd, így az épületnek vendéglátói funkciója is lesz, illetve a tetőtérben két szoba is épül majd a vendégeknek.

A 120 négyzetméteres terem falai már állnak (Fotó: Gergely Árpád)

A 120 négyzetméteres terem falai már állnak (Fotó: Gergely Árpád)

– Heteken belül megkezdődik a tető építése, és persze a belső téren is folytatódnak a munkálatok. Habár a július 16-i falunapra biztosan nem fejeződik be az építkezés, az a tervünk, hogy addigra az épület tető alá kerül, a termet pedig vakolat borítja, és kölcsönkért bútorok mellett ugyan, de búcsúkor a nagyteremben tudjuk asztalhoz ültetni a vendégeinket. Az építkezés az év végig szinte teljes egészében befejeződik, csupán a vendégszobák kapcsán nem lehet még tudni, hogy az idei év második felében elkészülnek-e, vagy ezek befejezése áttolódik a következő évre. Az épület körül díszköveket tervezünk lerakni, sőt egy fagerendás teraszt is szeretnénk kialakítani. A szükséges bútorok beszerzését az IPA pályázaton keresztül tervezzük, feltéve, hogy pozitívan bírálják el a projektumunkat, továbbá ennek keretében a jövő évtől komoly rendezvényekre is sor kerül. Mindent összevetve úgy vélem, ez a közösségi tér jól átgondolva, gyakorlati és közösségépítő programokkal megtöltve központi szerepet tölthet be a falu közösségének és a plébánia életebén is. Az ott élő közösség szempontjából egy áldásos építmény lesz – jelentette ki Paskó Csaba.