2024. március 28., csütörtök
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Valverde újra megállíthatatlan formában

Alejandro Valverde, a Movistar veteránja nyerte a Liège–Bastogne–Liège egynapos kerékpárversenyt, az országúti szezon negyedik Monumentumát. A spanyol ezzel negyedszer diadalmaskodott az „Öreg Hölgynek” (La Doyenne) nevezett ardenneki viadalon, a naptár legrégebbi (1892 óta futó) klasszikusán.

A remek formát produkáló Valverde a teljes versenyen a mezőnyben helyezkedett, csapata, a Movistar a többi esélyes alakulattal együtt diktálta a tempót a nap elején elszakadt szökevénycsoport mögött, amelynek előnye 13 perc fölött is volt a főcsoporttal szemben. A versenyre jellemző, folyamatosan hullámzó terep azonban fokozatosan kifárasztotta az élbolyt, amelyet a főcsoport így utolért, és együtt kezdhették meg az utolsó emelkedőt, az 1,4 km hosszú, 11%-os átlagmeredekségű Côte deSaint-Nicolas-t.

Az első komoly támadást a fiatal olasz Davide Formolo (Cannondale) indította, akit Valverde nagy riválisa, az ír Dan Martin (Quick-Step Floors) követett. Martin hamar utolérte Formolót, de nem tudta leszakítani Valverdét, aki végül könnyedén lesprintelte őt az üldöző mezőny előtt.

A versenyt beárnyékolta a szombaton edzés közben balesetet szenvedett olasz kerekes, a 2011-es Giro-győztes Michele Scarponi halála.