2024. április 20., szombat

Ki volt Dumtsa Jenő?

Intézményközi együttműködést írt alá a Vajdasági Múzeum és a Budapesti Szerb Intézet

A két intézmény hosszú távú közös munkájának megalapozásaként együttműködési megállapodást írtak alá tegnap a Vajdasági Múzeum és a budapesti Szerb Intézet igazgatói, dr. Drago Njegovan és Pera Lastić. Az együttműködés értelmében – melyben a szentendrei Ferenczy Múzeum és a szintén szentendrei Szerb Egyházművészeti Múzeum is részt vesz – az intézmények szakmai segítséget nyújtanak egymásnak a magyarországi szerbek néprajzi értékeinek bemutatásához kötődő projekteknek a megvalósításában. Drago Njegovan szerint fontos, hogy a kooperáció révén a Vajdasági Múzeum hozzájáruljon annak a kulturális kincsnek a tanulmányozásához és nyilvántartásba vételéhez, amellyel a magyarországi szerbek rendelkeznek. Pera Lastić elmondta, a Budapesti Szerb Intézet programjai nem jöhetnének létre az anyaországbeli intézmények támogatása nélkül: korábban hasonló együttműködést hoztak létre a Matica srpskával. Hangsúlyozta továbbá, a magyarországi szerb kulturális örökség egy részét szerbiai intézményekben őrzik, ezért is természetes ez a partnerkapcsolat, a mostani együttműködés pedig lehetővé teszi, hogy idén októberben megvalósuljon az Evgenije Dumča, azaz Dumtsa Jenő, Szentendre első, legendás hírű polgármestere halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású kiállítás. Kiemelte, a szerbiai és magyarországi szakma között közvetítő szerepet tölt be a most aláírt keretjellegű szerződés:

– Azért vagyunk többek között itt, mert a Dumtsa Jenőre vonatkozó tárgyi örökség egy nagyon fontos része a Vajdasági Múzeumban található, és reméljük, hogy a kiállítást Szentendrén ezzel az anyaggal is gazdagíthatjuk, és ez apropója lesz a későbbi együttműködéseknek is, hiszen a szentendrei szerbeknek a múltja Szentendre város múltjának fontos részét képezi. Az I. világháború után, amikor a szentendrei polgárság nagy része optált a Szerb–Horvát–Szlovén Királyságba, magukkal vitték a dokumentumokat, az ingóságaik egy részét, tehát a magyarországi szerb örökség egy része itt található.

Tyekvicska Árpád, a szentendrei Ferenczy Múzeum muzeológiai osztályának osztályvezetője a készülő kiállítás rendezőjeként ismertette annak koncepcióját:

– Dumtsa Jenő nemcsak a város kiemelkedő személyisége, hisz 30 évig volt a település vezetője, hanem a monarchiában élő szerbség egyik fontos vezetője is volt ebben az időszakban, ezért nem csak számunkra, de a szerb nemzet számára is egy jelentős személyiség, akinek az életéről és tevékenységéről közösen is meg kell emlékeznünk. Maga a kiállítás úgy szeretné bemutatni ezt a személyt, hogy behelyezi az ezüstkorba, tehát nem csupán egy életutat kíván bemutatni, hanem azt a várost is, amit ő alkotott, azt a korszakot, amelyhez a polgárosodást, a modernizációt kötjük a monarchia egész területén. Ebbe a keretbe szeretnénk beágyazni az ő tevékenységét is, megnézni azt, hogy az a kis város, ami akkor Szentendre volt, hogyan reagált arra a változásra, ami körülvette őt: hogyan alakították a közműveket, hogyan jelent meg a villanyáram, a telefon, a gramofon, és azok a vívmányok, amelyek ezt a korszakot jellemezték. Nagyon fontos szegmense ennek a kiállításnak, hogy bemutassuk: egy olyan városban, ahol négy nemzetiség azonos lélekszámban élt egymás mellett, hogyan tudtak együttműködni ebben a korszakban, amikor a korabeli Magyarországot számos konfliktus jellemezte, különösen a világháború felé haladva.