2024. április 16., kedd

Majdnem száz halottja van az IÁ és a tálibok összecsapásának Afganisztánban

Mintegy 100 halottja van az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága és a radikális iszlamista tálibok közötti heves összecsapásoknak az észak-afganisztáni Dzsauzdzsán tartományban - közölte szerdán Reza Gafori tartományi kormányszóvivő.

Reza Gafori szerint az előző nap Darzáb körzetben kezdődött és szerdán napközben is zajló harcokban eddig legalább 76 tálib szélsőséges és az Iszlám Állam 15 dzsihadistája vesztette életét. Hozzátette: az Iszlám Állam két körzetet is elhódított a táliboktól.
A szóvivő előzetes kormányzati értesülésekre hivatkozva elmondta: 56 tálib és 12 dzsihadista is megsebesült.
Abdul Hafiz Hasi tartományi rendőrfőnök-helyettes hozzátette, hogy az összecsapások Dzsauzdzsán távoli térségében zajlanak, és egyelőre nem tudni polgári áldozatokról.
A tálibok és az Iszlám Állam is a Washington támogatását élvező kabuli kormány megdöntését tűzte ki célul, hogy a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa Afganisztánt. Ugyanakkor a két csoport éles viszályban áll egymással vezetőségi és taktikai kérdések tekintetében. A dzsihadisták helyi ága is javarészt az elégedetlen tálibok soraiból toborzódik.
A forrongó Dzsauzdzsán több körzetében is aktívan működnek kormányellenes fegyveres csoportok, köztük az Iszlám Állam helyi ága, amely főleg Darzábban tevékeny.