2024. április 25., csütörtök

A CEU a téma Brüsszelben is

Szoros kapcsolat van az akadémiai és a demokratikus szabadság között, a különböző nézetektől és politikai szándékoktól függetlenül nem engedhető meg, hogy „túszul ejtsenek” egy egyetemet az Európai Unió egyik tagállamában – jelentette ki az MTI tájékoztatása szerint Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora kedden egy, az intézmény jövőjével foglalkozó rendezvényen az Európai Parlament brüsszeli épületében.

Az ülés témája a magyar felsőoktatási törvény vitatott módosítása volt, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a CEU-t. Leszögezte, akármi is történik, a CEU semmiképpen nem fog bezárni, az intézmény léte nincs veszélyben, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az egyetem Budapesten működhessen tovább.

A rendezvényen Gianni Pittella szociáldemokrata frakcióvezető, a liberális képviselőcsoportot vezető Guy Verhofstadt, Sabine Verheyen néppárti képviselő, Gabi Zimmer, a radikális baloldal frakcióvezetője és Philippe Lamberts, a zöld frakció társelnöke is részt vett.

Verhofstadt azon véleményének adott hangot, hogy fontos kiállni az ügy mellett, nyomást kell gyakorolni a magyar hatóságokra, veszélybe került ugyanis az egyik vezető európai egyetem működése. Szerinte jól jelzi a kérdés fontosságát, hogy világszerte tiltakoztak a törvénymódosítás ellen, és tízezrek tüntettek Magyarországon.

Sabine Verheyen elmondta, az Európai Néppárt szorosan figyelemmel követi az eseményeket, az oktatás és a kutatás szabadsága pedig nem alku tárgya.

Michael Ignatieff, a CEU rektora még hétfőn megérkezett Brüsszelbe, aznap Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével és Carlos Moedas kutatásért, innovációért és tudományért felelős uniós biztossal egyeztetett a CEU-val kapcsolatos fejleményekről. A találkozó után Moedas aggodalmát fejezte ki a felsőoktatási törvénymódosítás kapcsán. Tegnap délután Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztossal találkozott a rektor.

Ezzel nem ért véget a CEU kapcsán kibontakozó vita Brüsszelben. Szerdán, azaz ma, mint Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője elmondta, a felsőoktatást érintő magyar szabályozásról is tárgyal az EB Frans Timmermansnak a vezetésével. Szintén ma Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a magyarországi helyzetről szóló napirendi pont keretében, csütörtökön pedig Soros Györgyöt fogadják Brüsszelben.