2024. április 20., szombat

Szankcionálják a szülőket

A fertőző betegségektől védő vakcinák sikerük áldozatává estek – mondja a járványügyi szakértő

Az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozó felügyelőség év eleje óta 49 alkalommal tett bejelentést olyan szülők ellen, akik nem adatták be gyermeküknek a kötelező védőoltást. Az nem derült ki, hogy hány alkalommal róttak ki büntetés gyanánt pénzbírságot. Tavaly 198 szülőnek kellett bejelentéssel szembesülnie.

A törvényhozás tavaly módosította a lakosság fertőző betegségektől való megóvásáról szóló törvényt. Az új rendelkezések mentén büntethetővé váltak azok a szülők és törvényes gyámok, akik nem adatják be gyermeküknek a kötelező védőoltásokat. A pénzbírság 30 ezer és 150 ezer dinár között alakulhat. Szerbiában a tuberkulózis, a járványos gyermekbénulás, a diftéria (torokgyík), a tetanusz (merevgörcs), a szamárköhögés, a Hepatitis B, a rózsahimlő, a kanyaró, a bárányhimlő, a mumpsz és az invazív Hib betegség ellen kötelező a védőoltás.
Ahhoz, hogy egy ország tartósan védve legyen a megelőzhető fertőző betegségektől, járványoktól, a lakosság több mint 95 százalékának kell megkapnia a szükséges védőoltásokat, emlékeztette a közvéleményt a már korábban is hangsúlyozott tudományos megállapításokra Milena Kanazir járványügyi szakértő, mondván, hogy korábban Szerbia megfelelt ennek a követelménynek, ám az utóbbi néhány évben drasztikusan visszaesett az immunizált gyermekek aránya. A kimutatások szerint tavaly, illetve tavalyelőtt nagyjából a szerbiai gyerekek 85-90 százaléka kapta meg a kötelező védőoltásokat. Az immunizáció hete elnevezésű projektum hétfőn kezdődött meg és vasárnapig tart. Kanazir elmondása szerint ebben a néhány napban igyekeznek tudatosítani a közvéleménnyel az immunizáció fontosságát.
Az utóbbi években Szerbiában és más országokban is szinte közhisztéria alakult ki a kötelező védőoltások témájában. A vakcinát ellenző szülők csoportosulása a törvénymódosítást megelőzően több alkalommal is tiltakozást szervezett Belgrádban, valamint internetes portálokon és a sajtóban fejezték ki nemtetszésüket azzal kapcsolatban, hogy az állam kötelezővé próbálja tenni a védőoltásokat és ezzel beleszól életükbe, szabad döntésükbe. A szülők azt állítják, hogy gyermekeiknél a védőoltás felvételét követően súlyos allergiás reakció alakult ki, de olyanok is felszólaltak, akik meg vannak róla győződve, hogy gyermekük a vakcina miatt betegedett meg autizmusban. A szülők petícióval fordultak a köztársasági parlamenthez, hogy ne bólintson rá a szigorításra és járuljon hozzá, hogy Szerbiában – 18 másik európai államhoz hasonlóan – a szülők dönthessék el, beadatják-e gyermeküknek a fertőző, járványszerűen terjedő betegségek elleni védőoltást, vagy sem.
Milena Kanazir szerint a fertőző betegségektől védő vakcinák sikerük áldozatává estek. A szülők és orvosok fiatalabb generációja – éppen a vakcináknak köszönhetően – már nem találkozott a múltban járványszerűen terjedő, olykor veszélyes betegségekkel, így nem tudják, hogy mi forog kockán, ha a gyermekek nem kapják meg a szükséges védőoltásokat. Romániában éppen az immunizált gyermekek arányának csökkenése miatt tört ki kanyarójárvány, amely miatt eddig 5 ezer ember megbetegedettet, 22 személy pedig elhunyt, fűzte hozzá Kanazir.