2024. április 19., péntek

Lex-Mercator a pénzkivonás ellen

Szlovénia védi érdekeltségeit

A szlovén parlament 47 igenlő és 20 ellenző szavazattal jóváhagyta a Mercator áruházlánc megmentésére vonatkozó törvényjavaslatot. A Mercator a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő horvát Agrokor leányvállalata, amely csak Szlovéniában és Szerbiában összesen majdnem 25 000 embert foglalkoztat.

A helyi sajtóban lex-Mercator néven emlegetett jogszabály lehetővé teszi, hogy a kormány egy rendkívüli tagot delegáljon a Mercator igazgatóságába, aki ellenőrizni tudja az anyavállalat tevékenységét.

A jogszabály, mint Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter a parlamentben kijelentette, annak megakadályozására szolgál, hogy az Agrokor pénzt vonjon ki a Mercatorból saját tartozásainak fedezésére. A tárcavezető kiemelte: a szlovén kormány azért döntött a törvény megalkotásáról, hogy megvédje a munkahelyeket és az áruházlánc leszállítóit, ugyanakkor – a horvát lex-Agrokortól eltérően, amellyel a horvát állam átvette az Agrokor irányítását – nem avatkozik bele a vállalat működésébe, sem a tulajdonjogi viszonyaiba. Počivalšek a parlamenti szavazás előtti beszédében elvetette az ellenzéknek azt a javaslatát, hogy a szlovén rendkívüli igazgatósági tag delegálásához az Agrokor tulajdonosának jóváhagyására legyen szükség.

Két ellenzéki párt azzal a megindoklással szavazott a jogszabály ellen, hogy szerintük a javaslatot nem készítették elő kellőképpen, és a lex-Mercator nem lesz hatékony. Ezek a politikai tömörülések úgy vélik, hogy a törvénnyel az állam megsérti a magántulajdoni jogkört, ez pedig megingatja a külföldi beruházók bizalmát.

A lex-Mercator meghozatala kapcsán Miro Cerar kormányfő saját koalíciójának ülésén azt mondta: szakmailag és politikailag megalapozott az eljárás, ez a módja annak, hogy megvédjék a szlovén közérdekeket.

A szlovén média legfontosabb híre szerdán a lex-Mercator elfogadása volt. A sajtó szerint ezt a szlovén kormánynak az a szándéka motiválta, hogy tárgyalásokat kezdjen Zágrábbal a Mercator sorsáról. A szlovén rádió reggeli műsorában a Cerar-kormány taktikai lépésének nevezte a jogszabály meghozatalát annak érdekében, hogy mielőbb megkezdődhessenek a Horvátországgal való tárgyalások.

Közben a Mercator közzétette, hogy 72,7 millió eurós veszteséggel zárta a 2016. évet. Egy évvel korábban még 20 millió euró nyereséget mutatott ki. Az összegező adatok szerint a szlovéniai piacon tavaly 4 százalékkal kisebb jövedelmet valósított meg, mint egy évvel korábban. Úgyszintén csökkentek a bevételei Szerbiában (6,5 százalékkal), Horvátországban (9,3 százalékkal) és Bosznia-Hercegovinában (3,7 százalékkal). Csak Montenegróban emelkedett a jövedelme, mégpedig 6,8 százalékkal.

A Mercator szerdán rövid közleményben tudatta, hogy egy nappal korábban Ante Todorić lemondott a vállalat felügyelőbizottságának elnöki tisztségéről, valamint a tagságról. Ugyancsak benyújtotta lemondását Ivan Crnjac, a bizottság tagja is.