2024. március 28., csütörtök

Húst szállít Szerbia Kínába

A következő hetekben megkezdődik a bárányhús kivitele Kínába – jelentette be Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter.

– A kínai piac először a szerbiai bárányhúst tudja fogadni, majd a marhahús, végül pedig a sertéshús exportja következik – nyilatkozta a miniszter a Szerbiai RTV-nek. Hozzáfűzte: máris mintegy húsz hazai cég kérte a kivitelhez szükséges certifikátumot, három vállalat meg is kapta. Az ázsiai ország hatalmas piacára indítandó szerbiai termékek listáján az elsők között lesz az aszalt szilva, és megszületett a megállapodás a kukorica és a cukor kiviteléről is.

– A kínai ellenőröknek tejgyárainkba is el kell látogatniuk, csak azután kezdhetjük meg a tej és a tejtermékek kivitelét – mondta Nedimović.

A Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium, valamint a kínai országos minőség-ellenőrzési főigazgatóság képviselői hétfőn írtak alá együttműködési megállapodást a kiviteli és behozatali termékek élelmiszer-biztonsági ellenőrzésére vonatkozóan. Az aláírás után Nedimović újságíróknak elmondta, hogy ezzel lehetővé válik a növényi és állati eredetű élelmiszerek kivitele Kínába.