2024. március 28., csütörtök

Százhuszonöt éves a dunacsébi sörgyár

Igor Mirović: A Calsberg Srbija fontos gazdasági húzóereje az országnak

A dunacsébi (čelarevói) Dunđerski-kastélyban, az alapító Lazar Dunđerski egykori birtokán ünnepelte fennállásának 125 éves jubileumát a helyi sörgyár. Az ünnepségen jelen volt Igor Mirović vajdasági kormányfő, Vladimir Vava, a Carlsberg Srbija csoport vezérigazgatója, a belgrádi dán nagykövetséget pedig Morten Skovgaard Hansen képviselte.

Mirović üdvözlőbeszédében elmondta, a Carlsberg Srbija vállalat sikere az előállítási folyamatokba, az új technológiákba és a környezetvédelmi ügyekbe való folyamatos befektetés eredménye. Az ilyen cégek gazdaságilag rendkívül fontosak Vajdaság és Szerbia számára – emelte ki a kormányfő, majd hozzátette: Az intenzív gazdasági fejlődés nemcsak kulcsfontosságú célunk, hanem minden célok legfontosabbika.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A kormányfő arra is rámutatott, a Carlsberg a dunacsébi sörgyár 2003, azaz megvétele óta 220 millió eurót fektetett be, és kiváló eredményeket ért el. Külön kiemelte a vállalatnak a történelemhez és a hagyományokhoz való viszonyát, nemcsak a gyár és alapítója, de tágabb környezete iránt is. A Carlsberg Srbija ugyanis 2008-ban a gyáralapító Lazar Dunđerskinek szentelt múzeumot nyitott meg, a 125 éves jubileumra pedig monográfiát adott ki a sörfőzdéről és alapítójáról.

A Carlsberg gazdag, 125 éves történelmet örökölt itt, Čelarevón, az egykori Dunacsében. Az egész Dunđerski család ismert volt kultúrát támogató tevékenységéről a 19. században és a 20. század elején. A mi felelősségünk, hogy elmeséljük nagyszerű történetüket, és bemutassuk hagyatékukat, a sörfőzdét, amelyben több mint egy évszázada jó minőségű sör készül – nyilatkozta Vladimir Vava.

A szerbiai dán nagykövetség képviselője, Morten Skovgaard Hansen rámutatott, hogy a Carlsberg Srbija a legnagyobb szerbiai dán vállalat, és kiemelte, amellett, hogy a cég modernizálta a čelarevói sörgyárat, jelentős összegekkel támogatta a helyi közösséget, ami jó példát mutat más vállalatok számára.

A sörgyár nemcsak a vidék gazdag történelmének, hanem a palánkai községnek is fontos része, folyamatosan fektet a város fejlődésébe, a környezetvédelembe, a sport, kultúra és oktatás fejlesztésébe. Számos befektetésnek, a minőség megőrzésének és a termelőkapacitás növelésének köszönhetően a čelarevói gyárból az egész régióba szállítanak sört.
A jubileumra íródott monográfiakötet címe A csébi csoda (Čudo u Čibu), és a sörgyár alapítását, történetét, valamint Lazar Dunđerski tevékenységét mutatja be.