2024. április 24., szerda

Kiállítás a reformációról

A németországi reformáció 500. évfordulója alkalmából Luther Márton, a reformáció és annak következményei címmel nyílik ma kiállítás a Városi Múzeumban. Luther a wittenbergi egyetem bibliatanára, Ágoston-rendi szerzetes, teológus a protestáns reformáció szellemi atyja.

Valójában a katolikus valláson belül lépett fel az egyház korabeli gyakorlatával, egyebek közt a búcsúcédulák árusításával szemben, de az általa megfogalmazott 95 tétel meghirdetése végül egy új egyház születéséhez vezetett. A legenda szerint tételeit 1517. október 31-én kiszegezte a wittenbergi vártemplom kapujára, és ettől a dátumtól számítják a reformáció kezdetét. Az 500. jubileum alkalmából idén Németországban munkaszüneti nap lesz október 31.
Az eddig ismert adatok szerint az első reformátusok 1820 táján jelentek meg Zomborban, templomukat 1910-ben kezdték építeni a mai helyén, harangtornyát 1938-ban emelték.
A zombori reformátusok zömmel az ONCSA-telepen, a mai Juhász Sándor, Csihás Benő és Ady Endre utcában laktak, ahová a II. világháború során pacséri és bácskossuthfalvi magyar családok költöztek. A városban ma egyre kisebb a számuk, helyi lelkészük nincsen, a közösséget pacséri, topolyai és bácskossuthfalvi lelkipásztorok látogatják.
A reformációról szóló kiállítást Németország Belgrádi Nagykövetsége a zombori Gerhard Német Egyesülettel karöltve szervezi. A tárlatot őexcellenciája Axel Dittmann nagykövet és Dušanka Golubović, Zombor polgármester asszonya nyitja meg ma este hat órakor a Városi Múzeumban.