2024. április 24., szerda

Folytatódik az intenzív fejlesztőkurzus

Zentán kezdetét vette a magyarországi Pető András Főiskola intenzív fejlesztőkurzusának a második fázisa. Csuka Pál, a Kárpát-medencei konduktív pedagógiai fejlesztőprogram szakmai vezetője lapunknak elmondta, hogy a tegnap kezdődött újabb, háromhetes kurzusra ezúttal is rengetegen jelentkeztek, s az idén először a főiskola hallgatói is részt vesznek a zentai képzésen, hogy ezzel is mind nagyobb gyakorlatra tegyenek szert.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A projektumot hétfőn 23 gyermekkel kezdték el, de ma és holnap is fogadják a környékbelieket, hogy beosszák őket a foglalkozásokra. A szakmai vezető elmondta, hogy a főiskola első intenzív fejlesztőkurzusát követően nagyon jó visszajelzéseket kaptak az érintettektől, és bíznak abban, hogy ezúttal is kiváló eredményeket tudnak felmutatni: a szülők közül többen jelezték, hogy a gyerekeikkel egész nap részt szeretnének venni a képzéseken.

A kurzus során a Pető-módszert alkalmazzák, ami egy komplex fejlesztési módszer, nincs lebontva külön értelmi, mozgás- és beszédfejlesztésre, hanem a programon belül egységes, folyamatos fejlesztési módszert alkalmaznak – magyarázta a program szakmai vezetője. A Kárpát-medence területén három évvel ezelőtt kezdték el ezt a projektumot, először Erdélybe, majd Kárpátaljára látogattak el, ezt követően kezdődött el a vajdasági projektumuk, az idén pedig a Felvidék is csatlakozik a programhoz.

A projektum keretében a Pető András Főiskolát is népszerűsíteni szándékozzák a vajdasági fiatalok és szüleik körében, tárgyalások is folynak egy vajdasági kihelyezett képzés elindításáról.

A Magyar Nemzeti Tanács fejlesztőpedagógiai programjának legújabb állomása a magyar kormány támogatásával, a Bethlen Gábor Alapon keresztül valósult meg. A zentaiak mellett Magyarkanizsáról, Óbecséről, Temerinből, Nagybecskerekről és Belgrádból is érkeztek a kurzusra. A résztvevőket egy úgynevezett mamás csoportra, iskoláscsoportra, felnőttek és idősek csoportjára osztották föl – mondta el Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának elnöke, aki hozzáfűzte, hogy a súlyosabb esetek egyéni fejlesztéseken vesznek részt. Már az előszervezés során igyekeztek a programot a résztvevők életritmusához igazítani, így vannak olyan gyermekek és felnőttek, akik naponta részt tudnak venni a képzésen, de azokhoz is alkalmazkodtak, akik egészségi állapotuk függvényében csak egy-két alkalommal vehetnek részt a foglalkozásokon.

A résztvevők a kurzuson megtanult mozgássémákat, beszédfejlesztési technikákat odahaza is gyakorolhatják, ezáltal teljes életet is élhetnek a továbbiakban. Perpauer Attila hangsúlyozta, hogy amikor a Magyar Nemzeti Tanács elfogadta az oktatásfejlesztési stratégiáját, a fejlesztőpedagógia teljesen új tételként jelent meg. Ennek keretében egyrészt nagy hangsúlyt fektetnek a részképességi zavarok felmérésére és leküzdésére, másrészt szűkebb pátriánkban is igyekeznek meghonosítani a Pető-módszert. Ezzel egy űrt igyekeznek betölteni, mivel tartományunk területén nem voltak ilyen fejlesztések.