2024. április 25., csütörtök

Újraépítik a szalmabábut

A szombat esti ludasi tűz hátterében valószínűleg vandalizmus áll

Szombaton este kilenc óra körül ismeretlen tettes vagy tettesek felgyújtották a ludasi iskola mellett álló szalmabábut. Az iskolával szemben lakó család figyelt fel a tűzre, és azonnal értesítették a helyi közösség vezetőségét. A gyors reagálásnak köszönhetően viszonylag hamar sikerült eloltani a szalmabálákból készített, mintegy három méter magas bábut.

Mivel szélcsend volt aznap este, az izzó szalmaszálakat sem vitte szét a szél, így nem fenyegetett az a veszély, hogy a tűz átterjed a környező lakóépületekre vagy az iskolára, azonban a helyieket megviselték a történtek, nem értik, hogy miért kellett tönkretenni a gyerekek által készített bábut.

Vásárhelyi Teréz, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület elnöke elmondta, az iskolánál ősz óta állt az a két szalmabábu, melyből az egyik a tűz martaléka lett. A gyerekek az óvónővel közösen készítették a két bábut, melyet időről időre átalakítottak, azaz lecserélték a ruháját.

– A ludasi iskolában nagyon kevés a gyerek, az óvónénik és tanítónénik pedig mindent megtesznek, nyílt napokat és különféle programokat szerveznek, hogy az iskolát vonzóvá tegyék, s hogy a falu határában élő gyerekek is ide járjanak. Az iskola épülete a Ludasi-tó partján áll, egy különleges környezetben, s a bábuk tovább növelték a vonzerejét. Az elmúlt hónapokban a szalmabála-bábukat beöltöztették Télapónak, hóembernek, majd mivel az egyesületünk most volt húszéves, az egyik bábu a Ludas Matyit ábrázolta, amit húsvét közeledtével locsolkodós Ludas Matyivá alakították át, a másik bábu pedig egy nyuszi volt. Ezt a Ludas Matyi szalmabábut gyújtották fel, s bár mindenki döbbenten és értetlenül áll az eset előtt, a legszomorúbbak a gyerekek, akik nagyon szerették ezt a bábut, és ők maguk is részt vettek a készítésében – mondta Teréz.

Aladics Tibor, Ludas helyi közösség közgyűlésének elnöke lapunknak elmondta, nem látták értelmét, hogy az ügyben hivatalos feljelentést tegyenek, bár a rendőrségnek jelezték, hogy mi történt.

– Valószínűleg vandál cselekedetről volt szó, nem hiszem, hogy célzottan, meghatározott indítékkal gyújtogatott volna valaki. A bábukat a gyerekek készítették az óvónénivel, melyek mellett megálltak ez emberek fényképezkedni, egyúttal figyelmeztette az autósokat is, hogy ne száguldozzanak, mert iskola van a közelben. Nem hinném, hogy bárkit is annyira zavart volna, hogy szándékosan felgyújtotta volna, szerintem inkább a fiatalok virtuskodásáról lehet szó – tudtuk meg Aladics Tibortól, aki hozzátette, a szalmabábukat újraépítik a gyerekekkel, így megkezdték az ehhez szükséges anyagok, kellékek összegyűjtését és a héten már neki is fognak a munkának.