2024. március 29., péntek

Belga géppuskák a katonaságnak

A SCAR-L állítólag a világ egyik legkorszerűbb fegyvere

A védelmi minisztérium megerősítette a Politika napilapnak, hogy a Szerbiai Hadsereg hamarosan új és korszerű, belga gyártmányú géppuskákat kap. A SKAR-L típusú puska az FN Herstal fegyvergyár gyártmánya.

A védelmi minisztériumban nem pontosítottak azzal kapcsolatban, hogy a szóban forgó puskákat a hadsereg mely egysége kapja, annyit közöltek, hogy a Szerbiai Hadsereg bizonyos egységei modernizálásának keretében érkeznek az új fegyverek. A Politika interjúalanyai szerint a Projekt 1500-ról van szó. A projektum keretében 1500 szerbiai katona számíthat új és korszerű felszerelésre.
A több mint 120 éves múltra visszatekintő Fabrique Nationale de Herstal (FN Herstal) egyik legújabb fejlesztésű, néhány évvel ezelőtt hadrendbe állított SCAR (Special Forces Combat Assault Rifle) modelljei közül az 5,56x45mm NATO-lőszerrel üzemelő SCAR-L típus az egyik legnépszerűbb világszerte. A fegyver az U. S. Special Operations Command (SOCOM) követelményei alapján készült, a szakértők szerint konstrukciójában modern, a különleges feladatokhoz mérten szinte tökéletesen testre szabható, ergonomikus fegyver. A puskára hangtompító, különböző lámpák és lézeres kiegészítők szerelhetők. A töltény és a tölténytár nélkül csupán 3,5 kilogramm a súlya.