2024. március 28., csütörtök

Zomborban nincs fagykár

A zombori Mezőgazdaság Szakszolgálat hat automatikus meteorológiai állomáson figyeli az időjárási körülményeket, kettőn a városban, valamint Kerényen, Regőcén, Apatinban és Bácsordason. Az elmúlt napokban egyik helyen se mértek fagyot, noha a hőmérséklet megközelítette a nulla fokot.

A szolgálat szerint az adott körülmények nem okoztak kárt a vetésben, nincsen szó kifagyásról. A cukorrépa a csírázás során a legérzékenyebb, akkor már a mínusz egy fok tönkreteheti. Ha már van két vagy több levele, növekszik az ellenálló képessége, és mínusz négy fokos fagyot is kibír. A napraforgónak és a szójának a mínusz három-négy fok sem sokat árt, még a növekedés legkorábbi szakaszában sem.
A fagy a kukoricának sem árt, ha 4-5 levélnél kevesebb van a növénynek, ám, ha már hat fölötti a levelek száma, érzékenyebb a növény, és a fagy teljesen kipusztíthatja.
A mezőgazdasági szakszolgálat értékelése szerint a zöldségtermesztésre sem volt hatással az elmúlt napok hideg időjárása, hiszen a palántákat védett helyen nevelik. Leginkább a burgonyavetés veszélyeztetett, mert már a mínusz egy fokot is megsínyli.
A zöldségekkel szemben jelenleg a gyümölcsösök vannak kitéve az időjárás szeszélyének, legyen szó bármilyen termésről. Rövid idejű, mínusz egy fokos hideg még nem okoz kárt, de már, ha csak egy fokkal hidegebb van, a hozam 10–20 százalékkal csökken, a mínusz 3, vagy még hidegebb fagy pedig megtizedelheti a gyümölcstermést.
A szakszolgálat emlékeztet, hogy léteznek fagyásálló vegyszerek, ám ezeket a bejelentett fagy előtt 1-2 nappal kell bevetni, de nem szabad elfeledkezni a hagyományos védekező módszerekről, a tűzgyújtásról és a füstölésről sem.
Arra is figyelmeztetnek, hogy a vetés gyomirtós kezelésével várni kell, amíg a hőmérséklet 15 fok fölé emelkedik, hogy a növények kiheverjék a hideg okozta sokkot. A gyomirtózással párhuzamosan el kell végezni a levéltrágyázást is – javasolják a szakemberek.