2024. április 24., szerda

Aszfaltkeverő épül Nagybecskereken

A beruházó környezeti hatástanulmányt készít – A környéken élők az egészségüket féltik

A nagybecskereki EKO Gradnja Kft. aszfaltkeverő telepet tervez építeni a Baglyas-Repülőtér ipari övezetben. A kapacitás óránként 160 tonna aszfaltot lesz képes elkészíteni.

Tekintettel kiépítésének a helyére és specifikus termelésére, a Žarko Zrenjanin helyi közösségben élő mintegy száz polgár Nagybecskerek városi közigazgatásának környezetvédelmi és fejlesztési osztályához fordult azzal a követeléssel, hogy vizsgálják felül a leendő létesítmény környezeti hatását, illetve ökológiai létjogosultságát. A polgárok szerint ugyanis egy piszkos, a követelményeknek nem megfelelő technológiáról van szó. Elsősorban azért, mert a létesítmény működésekor nagy mennyiségű szén-dioxidot és kén-dioxidot bocsát ki. Ráadásul a létesítményt a lakóházaktól alig kétszáz méterre tervezik megépíteni, és ez szerintük szintén problematikus. A felsoroltak miatt a beadvány aláírói szerint az aszfaltkeverő telep negatív hatással lehet a környéken élők egészségére, különösképpen a gyerekekére. A polgárok azt is nehezményezik, hogy állítólag a beruházó EKO Gradnja egyik dolgozója gátolta őket az aláírásgyűjtésben.
Az EKO Gradnja szerint a beruházás megvalósításában minden szabályt tiszteletben tartanak, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy korszerű technológia alapján, a környezetvédelmi követelményeknek megfelelő módon működő létesítményt építsenek. Terveik szerint amint megkapnak minden szükséges engedélyt – remélhetőleg már a nyár elején – hozzáfognak az építkezéshez, és egy hónap alatt elkészül a létesítmény. A beruházásnak köszönhetően a jelenlegi 140-ről 190-re növekszik a dolgozók száma. A telep felszerelésének a legnagyobb részét német cégtől rendelték meg. Azt is hangsúlyozzák, hogy Közép-Bánátban nagy szükség van egy ilyen létesítményre.
Nagybecskerek város közigazgatásának környezetvédelmi és fejlesztési részlege a napokban a beruházót a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésére kötelezte.