2024. március 28., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Az ellenzék hátat fordít

Fontos üzenetnek tartja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor, hogy a román parlament elsöprő többséggel szavazta meg kedden azt a tervezetet, amely kötelezővé teszi az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben a magyar nyelv használatát.

Így kezdtem múlt heti tudósításomat, s némiképp keserűbben, de így kell kezdenem ezen a héten is: Fontos üzenet, hogy a román ellenzék elsöprő többsége – amely nagymértékben egybevág azzal, amely korábban megszavazta – alkotmányossági óvást nyújtott be a törvény ellen, amely kötelezővé teszi az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben a kisebbségi nyelvek használatát.

Százhuszonnégyen csatlakoztak a Népi Mozgalom Pártjának (NMP) elnöke, a volt államfő, Traian Băsescu kezdeményezéséhez, hogy óvják meg még kihirdetése előtt a jogszabályt. A Traian Băsescu vezette NMP indítéka – valójában indoka – az volt, hogy a törvénymódosítás értelmében a konstancai kórházakban a tatár és török, a bukaresti kórházakban pedig a roma nyelvet ismerő személyeket kell majd alkalmazni. Tény, hogy a Traian Băsescuéktől induló aláírásgyűjtéshez a másik két ellenzéki frakció is csatlakozott. A Nemzeti Liberális Párt ügyvivő elnöke, Raluca Turcan egyenesen amiatt bosszankodott, hogy miért nem a pártja állt a kezdeményezés élére. Az Alkotmánybírósághoz benyújtott beadványt a Mentsétek Meg Romániát Szövetség számos képviselője is aláírta. Igaz, egyikük, Vlad-Emanuel Duruș azt nyilatkozta, nem is tudta, mihez adta a kézjegyét.

A Máramaros megyei képviselő magyar újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy továbbra is támogatja az RMDSZ törvénymódosítását. Úgy véli, hogy „az nem árthat”, ha alkotmányossági normakontroll alá vetik a jogszabályt. „Ha az Alkotmánybíróság rendben találja a törvényt, akkor hatályba léphet, s nem lesz semmi probléma” – mondta.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség érthetetlennek és elfogadhatatlannak minősítette az ellenzéki pártok pálfordulását. „Ez a hozzáállás, sajnos, azt bizonyítja, hogy ezen pártok részéről nem érvényesül az a nyitottság és a kisebbségek iránti tisztelet, amelyet képviselőik gyakorta használnak szólamok szintjén nyilvános szerepléseikkor” – olvasható az RMDSZ-közleményben, amely megállapítja, hogy saját európai pártcsaládjával is szembefordul az NLP és az NMP, hiszen az Európai Néppárt elvei és értékei között kiemelt helyet kap a kisebbségek védelme.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője politikai gesztusként értékeli az ellenzék pálfordulását. „Ám a PNL és PMP képviselői részéről szívből jövő gesztusként is” – tette hozzá.

Felmerül azonban az az alapos gyanú is, hogy zsigerből.