2024. március 29., péntek

Az anyanyelvi teszt volt a legkönnyebb

A próba kisérettségi tapasztalata: a diákok leginkább a szöveges feladatoktól, hosszabb leírásoktól ódzkodnak

– Valójában nem a témakörök függvénye, hogy melyik feladvány a könnyebb vagy a nehezebb, hanem a feladattípus inkább a meghatározó – mondta el Bognár Beáta, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola igazgatója, amikor a nemrégiben lezajlott próba kisérettségi sikerességéről kérdeztük.

Mint ismeretes, a nyolcadikos diákok anyanyelvből, matematikából mérettettek meg és egy kombinált tesztet töltöttek ki, amelynek a kérdései fizikából, kémiából, biológiából, földrajzból és történelemből állnak össze három szinten: alap, közép és haladó szinten. Mint az igazgatótól hallottuk, ezen iskola tanulói szerint az anyanyelvi teszt volt a legkönnyebb, matematikából vegyes a megítélés attól függően, hogy ki mennyire jó matekos, és a kombinált teszt visszajelzései is szintén megoszlanak attól függően, hogy az adott tantárgyból egyébként mennyire sikeresek a tanulók.

– Ezen a próbán most azt tapasztaltuk, hogy ha nem pont úgy tették fel a feladatokban a kérdést, ahogyan az a feladatgyűjteményben szerepelt, akkor ez megzavarta a diákokat – mondta Bognár Beáta, akitől megtudtuk, a tanórákon eddig is, és ezután is foglalkoznak a kisérettségire való felkészüléssel, júniusban pedig, miután a nyolcadikosok elballagnak és már nem lesznek tanóráik, még visszajárhatnak az iskolába felkészítő órákra az éles megmérettetés előtt. Ezek a felkészítő órák nem kötelezőek, de a tanárok jó szívvel ajánlják a tanulóknak.

A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában is hasonló tapasztalatokról számolt be Rice Ágota igazgatóhelyettes. Itt az eredmények szerint matematikából teljesítettek leggyöngébben a diákok és az anyanyelvi tesztekből gyűjtöttek legtöbb pontot.

– Azt látjuk, hogy a tanulók ódzkodnak a szöveges feladatoktól, a leírásoktól. Magyar nyelvből például volt egy olyan feladat, amelyben egy hosszabb leírásról kellett megállapítani, hogy reklámszöveg vagy apróhirdetés. Tehát valójában formailag kellett megállapítani, de sokan amikor meglátták a leírást, a hossza miatt már el sem olvasták, hogy mi a feladat, meg sem akarták oldani. A kombinált teszt nehézsége is tantárgyfüggő, vagy inkább feladatfüggő a diákok számára, itt is azokat a feladatokat, ahol valamilyen számításokat kellett végezni, kevesebben próbálták megoldani – mondta az igazgatóhelyettes.

A magyarkanizsai iskolában már a második félévtől szerveznek felkészítő órákat, és ilyen felkészítő órákra ide is bejárhatnak a diákok júniusban, kisérettségi előtt, miután a tanítás véget ér számukra.

Minkét az iskolában hangsúlyozták, hogy mivel a magyar nyelvi teszt könnyű volt és ebből jól teljesítettek a diákok, óhatatlanul is elbízhatják magukat a tanulók, éppen ezért a tanároknak és a szülőknek is fontos most tudatosítani a gyerekekben, hogy továbbra is tanuljanak, készüljenek a kisérettségire, mert egyáltalán nem biztos, hogy a valódi megmérettetésen is ilyen kaliberű feladatokat kapnak. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis a próba kisérettségihez képest az éles megmérettetésen nehezebb feladatok várhatják őket. Másrészt pedig fontos tudni, hogy igenis számít az elért pontmennyiség, főként a népszerű iskolák, népszerű szakok esetében, ahová a legjobb diákok, a kisérettségin legtöbb pontot gyűjtők kerülhetnek be.

A kisérettségi vizsga idén június 14-én, 15-én és 16-án lesz.