2024. április 19., péntek

Elszaporodtak a tarlótüzek

A tűzvédelmi törvény egész évben tiltja a szabadban történő tűzgyújtást

A tavasz beköszöntével és a téliesre váltott időjárást megelőzően Zenta községben is mind gyakrabban riasztották a tűzoltókat a gondatlanságból okozott szabadtéri tüzekhez.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A polgárok közül sokan ilyenkor égetik el a termőföldeken vagy az út szélén lévő száraz füvet, gyomnövényeket és az avart. Gyakran megesik, hogy az emberek nem elég körültekintőek a tűz meggyújtásakor, felügyelet nélkül hagyják, hogy a „lángok végezzék a dolgukat”, s ilyenkor könnyen megtörténhet, hogy nemcsak a kívánt földterületről takarítják el így a száraz kórót, hanem a tűz martalékává válhat a szomszéd parcellája is, a tűz során keletkező füst pedig a közlekedés résztvevőire is veszélyes lehet – mondta el Kalmár Attila, a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület operatív egységének a tagja. Mivel a zentai hivatásos tűzoltók és az őket segítő önkéntesek is kevesen vannak, nekik is gondot jelenthet az ilyen tüzekhez történő kivonulás.

– Könnyen megtörténhet, hogy amíg mi az ilyen tüzek eloltásán dolgozunk, a városban bekövetkezik egy komolyabb tűzeset, ahova nagyobb erőkkel kellene kimennünk – jegyezte meg beszélgetőtársunk, s hozzátette, hogy a törvény tiltja az ilyen tűzgyújtást. Korábban csupán az aratás idejére volt érvényes a tűzgyújtási tilalom, de a mostani tűzvédelmi törvénnyel nyílt területen egész évben mindenféle égetést betiltottak, az erdő szélétől 200 méteres sávon belül pedig főzés céljából sem szabad tüzet gyújtani. Csakis az erre kijelölt helyeken, felügyelet alatt főzhetnek, illetve sütögethetnek nyílt lángon a kirándulók. A törvény megszegéséért 10 ezertől 50 ezer dinárig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják a fizikai személyt, ha pedig a tűz valakinek kárt okoz, a sértett be is perelheti a vétkest. Az is gyakran megtörténik, hogy az arra járók lefényképezik az elkövetőt, így bizonyítani sem nehéz az esetek többségét.

Zenta község lakott területein általában az emberi hanyagság és figyelmetlenség okozza a legtöbb tüzet. Súlyos gondot jelent a kéményeknek a nem megfelelő karbantartása, de sok helyen a házak padlásai is tele vannak gyúlékony anyagokkal. Ezeket a veszélyforrásokat az emberek könnyen el tudnák hárítani. Ezenkívül nem ritkák az elektromos berendezések, villanyvezetékek meghibásodásából, nem megfelelő installációjukból eredő és a kazánok által okozott tüzek sem.

Kalmár Attila azt is elmondta, hogy a káderhiány mellett gondot okoz számukra a gépparkjuk állapota is. A zentai tűzoltóállomáson a tartálykocsik közül az egyik ötvenéves, de a többi is kifogásolható állapotban van. Új felszerelést nem kapnak, a kocsik karbantartását pedig nagyon nehéz megoldani.

A város központjában nehezíti a munkájukat, hogy a szabálytalanul parkoló személygépkocsik akadályozzák a tűzoltókocsik közlekedését, de a kertvárosi részen az út szélén, a házak előtt ott hagyott betonoszlopok stb. is megnehezítik azt, hogy a tűzoltókocsival hozzáférjenek a lángokhoz.

Az önkéntes tűzoltóknak a tűzesetek alkalmával bevethető, operatív egységét nemrég szervezték át. Az egység tagjai állandóan kapcsolatban vannak egymással, annak érdekében, hogy tudják, ki mennyire elérhető az adott esetben, tűz esetén pedig láncszerűen riasztják egymást. Az önkénteseknek nincs tűzoltásra alkalmas járművük, sem pedig külön felszerelésük. Ez ügyben ugyan történt némi előrelépés, mivel a zentai Alltech tűzoltócsizmákat, a kaposvári Kötél egyesület pedig bevetési ruhákat és egyéb felszerelést adományozott nekik.

A tűzoltó-egyesület új tagjelöltek jelentkezését is várja.