2024. április 19., péntek

Túramaraton vagy egészségügyi séta

A mozgás a legjobb gyógyszer, a mozgásszegény életmód öl

Április 22-én, azaz ma tartják meg a Fruška gorai túramaratont, amely egyben versenyjellegű és mégsem az, ugyanis a maratonon mindenki győztes, aki az adott időn belül megteszi a távot. A szervezők jelmondata szerint nem az a fontos, hogy másokat legyőzzünk, hanem önmagunk legyőzése a lényeg. Ez a jelmondat csak azokra vonatkozik, akik kisebb pályát tesznek meg, azoknak viszont, akik hosszabb, maratoni vagy ennél is hosszabb távot választanak, már fontos mások legyőzése is. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a fizikai aktivitás hiánya, a kevés mozgás rombolóbb hatású az alkoholnál és a dohányzásnál is. Az Egészségügyi Világszervezet a legtöbb betegség kialakulásának okaként a kevés mozgást jelölte meg. A Fruška gorai maraton kapcsán meglátogattuk a Spartacus Vasutas Hegymászó Klubot.

Túravonal a Szabadkai homokvidéken (Fotó: Gergely Árpád)

Túravonal a Szabadkai homokvidéken (Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadkán a természet kedvelőinek klubja már 1927-ben létezett, majd ezt követően több klub is alakult. Ilyen volt a Sever, valamint a Pauk hegymászóklub. A mai klub 2001. november 15-én alakult két nagy klub, a Zorka, valamint a Đuro Salaj egyesülésével. Jelenleg több mint négyszáz tagot számlál, s mivel nonprofit egyesületről van szó, kizárólag tagsági díjakból tartjuk fenn magunkat, ebből finanszírozzuk az utazásokat és a túrákat. Iso Planić, klubunk hegymászója, a Himaláján 8000 méter feletti magasságban öt csúcsot hódított meg. Erre nagyon büszkék vagyunk, de sajnos egy másik hegymászónk, Dren Mandić, tizenegy másik hegymászóval életét vesztette a Himalája K2 elnevezésű, a Föld második legmagasabb hegycsúcsán. A hegy nem bocsátja meg soha a tévedést, a hegymászónak rendkívül óvatosnak és felelősségteljesnek kell lennie – hangsúlyozta Milan Ljubič, a klub elnöke.

Heti szinten a város körül rekreációs sétát szerveznek a természet és a séta kedvelőinek. Ez egy 9 és 12 kilométer közötti táv, ami tulajdonképpen egy egészségügyi séta. A pontos programról az elnök elmondta:

– Autóbusszal érkeznek a túrázók Makkhetesre, és onnan indulnak sétálni az erdőbe. A másik program, amikor a Pionír csokoládégyárnál találkozunk, és innen megyünk ki Palicsra. A harmadik helyszín pedig a Szerb sor. Innen indulnak autóbusszal Kelebiáig, ahonnan a Majdánra sétálnak. A másik táv ennél hosszabb, ez 14 és 16 kilométer közötti, ezt havonta egy alkalommal rendezzük meg, itt ki kell hangsúlyoznom a kiváló együttműködést a Palics–Ludas Közvállalat szakmunkatársaival, akik mindig érdekes beszámolót tartanak a természetről, a madarakról, valamint a környék történelmi jelentőségéről – mondta Ivan Sokolović alelnök.

Milan Ljubič és Ivan Sokolović (Fotó: Paszterkó Erika)

Milan Ljubič és Ivan Sokolović (Fotó: Paszterkó Erika)

A Spartacus Vasutas Hegymászó Klub május 14-én a szerbiai, vajdasági teljesítménytúra liga harmadik fordulójának szervezője, amely a Mihajlo Kampoš, Szabadkai homokvidék emlék teljesítménytúra nevet viseli.

– A Mihajlo Kampoš, Szabadkai homokvidék emlék teljesítménytúra helyszíne a Majsai út 362. szám alatt lévő makhetesi helyi közösség. A résztvevők május 14-én reggel 8-tól jelentkezhetnek. Több szerbiai hegymászóklub tagja jelezte részvételét. A start öt időpontban lesz: az első reggel fél kilenckor, míg az utolsó fél tízkor. A pályát megjelöltük egy sárga körrel, benne zöld szív jellel. A különleges természeti értékű szabadkai homokvidék pályáira szeretettel várjuk a résztvevőket. A pályákon ellenőrző helyeket állítunk fel, ahol a résztvevők gyümölccsel, édességgel, vízzel frissülhetnek fel, ezenkívül lesznek olyan ellenőrző pontok is, amelyeket nem jelölünk be a pálya térképbe. A kis pálya hossza 16 kilométer, a közepes pályáé 26 kilométer, a nagy pálya pedig 42,5 kilométer hosszú. A teljesítménytúrán több mint négyszáz résztvevőre számítunk – mondta Ivan Sokolović.

A Majkin Salašnál, valamint a kelebiai busz fordulójánál a Palics–Ludas Közvállalattal együttesen felállították a Túravonal a Szabadkai homokvidéken jelzőtáblákat. Sárga körben zöld szívecskékkel vagy sárga, zöld, sárga vízszintes vonalakkal a fákon magát a pályát jelölték. Ez a munka három évig tartott. A pálya hossza 29 kilométer. Az elnök valószínűnek tartja, hogy ez a rész az európai hetes számú gyalogút része lesz, amely Olaszországból indul, majd Bulgárián és Románián át vezet egészen a Fekete-tengerig. Az említett pályát bárki díjmentesen igénybe veheti, de ha valaki igényt tart szervezett sétára, akkor a suplaninari@gmail.com e-mail-címre jelezze ezt legalább két héttel előbb. Az említett pályára nemcsak a két kezdőpontnál lehet csatlakozni, hanem útközben is van rá lehetőség, a kelebiai helyi közösségnél, makkhetesen az autóbusz végállomásánál, makkhetes központjánál, Nagyradanovácon a négyes számú busz fordulójánál, valamint Palics központjánál. A pályaszakaszok 5-8 kilométer hosszúak, így mindenki eldöntheti, milyen hosszúságú távot szeretne megtenni. Az említett bekötőutak is külön meg vannak jelölve, a jelük egy sárga kör, benne egy zöld futó emberke.

Beszélgetőtársainktól megtudtuk, hogy habár sokan a tagok közül részt vesznek a hétvégi Fruška gorai maratonon, szervezett csoportot nem indítanak, adminisztratív akadályok okán, ugyanis a klubnak nincs alkalmazottja, aki ezt a munkát ellátná.