2024. március 29., péntek

Alkotások ajándékba

Sava Halugin szobrászművész tíz rajzot ajándékozott a Kortárs Galériának

A Kortárs Galériában csütörtökön este nyílt meg Sava Halugin Ajándék című kiállítása, amely annak apropójául jött létre, hogy a képzőművész tíz rajzát ajándékozta a Kortárs Galériának. A megnyitón Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója, a kiállítás kurátora köszöntötte az egybegyűlteket:

Sava Halugin és Nela Tonković a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Sava Halugin és Nela Tonković a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

– Az áprilisi hónap fontos számunkra, galériánk e hó 28-án ünnepli fennállásának 55. évfordulóját, így ekkortájt a több mint fél évszázad során birtokunkba jutott gyűjteményeinkre fókuszálunk. Ez kötődik Sava Halugin kiállításához is, mivel a művész tíz kombinált technikával készült rajzot ajándékozott a galériánknak. A kiállításon egyebek közt ezek is megtekinthetők. Nagyon megörültünk az ajándéknak, hiszen Sava Halugin nem csupán Szabadka, hanem egész térségünk jelentős képzőművésze. Galériánk őriz általa készített kisebb méretű szobrokat és egy márványszobrot is, de rajzaink eddig nem voltak. Habár fiatal kora óta a szobrászat elhivatottja, mégsem szorítja magát korlátok közé. Sava Halugin rajzai és festményei ugyanakkora energiát hordoznak magukban, mint a szoboralkotásai. A kiállítással szeretnénk megmutatni, hogy ezek az alkotások miből és milyen kontextus alapján jöttek létre. Sava Halugin gondosan kiválogatta, hogy mely rajzaival gazdagítja a galériánkat – mondta Nela Tonković, majd pedig Sava Halugin szólt a közönséghez.

– Épp a galéria udvarában fogtam hozzá ezekhez az alkotásokhoz. Sok művemet pont itt az udvarhelyiségben készítettem el, ahol nagyon kellemesen éreztem magamat. Alkotás közben valamiféle furcsa állapotba kerülök és erre folyamatosan szükségem van. Ezek a rajzok különálló műként léteznek, függetlenül attól, hogy egy továbbgondolandó ötletként vagy eleve önállókként jöttek létre – hallottuk Sava Halugintól.

A kiállításra kíváncsi volt Čedomir Janičić művészettörténész, a Zombori Városi Múzeum kurátora is, akit Nela Tonković kért fel, hogy nyissa meg a kiállítást. Čedomir Janičić így spontánul a közönség soraiból nyitotta meg a kiállítást. Sava Halugin rajzait május 13-áig tekinthetik meg az érdeklődők a Kortárs Galériában.