2024. április 19., péntek
FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁS

Felmérés: Macron tovább növelte előnyét

Tovább növelte előnyét a szélsőjobboldali Marine Le Pennel szemben a saját pártot alapító, centrista Emmanuel Macron korábbi gazdasági miniszter, és vasárnap várhatóan ő kapja majd a legtöbb voksot a francia elnökválasztás első fordulójában - derül ki az Elabe közvélemény-kutató pénteken közzétett felméréséből.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az adatok szerint Macronra a választók 24 százaléka szavaz majd, míg Le Pen a voksok 21,5 százalékára számíthat. Ha ők ketten jutnak be a május eleji második fordulóba, akkor a felmérések szerint Emmanuel Macron lesz a Francia Köztársaság következő elnöke; 65 százalék fog rá szavazni, míg a Nemzeti Front vezetőjének neve mellé a választók 35 százaléka ikszel majd.
Nem garantált viszont egyikük helye sem a második fordulóban. A korrupcióval vádolt jobbközép jelölt, Francois Fillon visszaszerzett valamennyit megtépázott népszerűségéből, s a voksok 20 százalékára számíthat. De nem lehet leírni a radikális baloldal jelöltjét, Jean-Luc Mélenchont sem, akinek 19,5 százalékot prognosztizálnak a közvélemény-kutatók.
Mélenchon a második fordulóban Le Pent és Fillont is legyőzné a pénteken közzétett adatok szerint, de Macrontól 59-41 arányban kikapna.
A megkérdezettek 71 százaléka mondta azt, hogy el fog menni szavazni az első fordulóban, ami a legmagasabb mért részvételi szándék ebben a kampányban, de történelmileg mélypontnak számító részvételt jelez előre a francia elnökválasztás e hét végi első fordulójában.