2024. április 23., kedd

Pusztított a hó a málnásokban

Az április tél fokozatosan mindenhol enged szorításából

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint máról holnapra virradó éjszaka az ország legnagyobb területén még előfordulhat enyhe fagy, vasárnap hajnalban viszont már csak az ország déli, illetve délkeleti részén fordulhat elő 0 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet holnap 10 és 15 Celsius-fok között alakul.

A változóan felhős napot követően holnap kora este az ország északi részében megnövekedhet a felhőzet és eleredhet az eső, amely később átterjed az ország egész területére. Várhatóan felerősödik az északi szél. Jelentősebb hőmérséklet emelkedésre keddtől van kilátás.
A vajdasági gazdák egyelőre nem jelentettek tetemesebb károkat, a Szabadka környéki gyümölcs- és zöldségtermelők elmondása szerint egy-két hétnek is el kell telnie, mire megmutatkozik, hogy az áprilisi tél és hó kárt tett-e a növényekben. Az almatermelők a legbizakodóbbak, mivel a legtöbb almafajta már elvirágzott és elkezdett növekedni a termés. A növényvédelmi szakemberek elmondása szerint a tavaszi fagyra legérzékenyebbek a virágzó, vagy az elvirágzás fázisában lévő gyümölcsök, a növekedő termések sokkal ellenállóbbak. Vajdaságban az elmúlt néhány éjszaka nem jegyeztek komolyabb fagyokat.
A közép- és dél–szerbiai málnatermelőknek feltehetőleg kevesebb szerencséjük volt. Az ariljei és ivanjicai régióban nem csak jelentős mennyiségű hó esett, hanem az éjszakai hőmérsékletek mínusz 6 Celsius-fok alá süllyedtek. A gazdák elmondása szerint ezek a hőmérsékletek és a növényeken megtapadó hó hatalmas károkat okoztak a málnásokban, az almaültetvényekben és az eperültetvényekben. A szóban forgó vidéken néhol 25 centiméter hó hullott. Egyes gazdák úgy próbálták menteni a málnatöveket, hogy műanyag fóliával vonták be.
A málnatermelőket tavaly sem kímélte a természet. 2016-ban május 16-án hó esett Ivanjicában és környékén, Nova Varoš és Prijepolje régiójában. Szerbia ezen nyugati, délnyugati régiójában nem mennek ritkaságszámba a szélsőségek. A tavalyi májusi havat követően az idősebb polgárok azt nyilatkozták a sajtónak, azon a vidéken emlékezetük szerint egyedül júliusban nem esett még hó.