2024. március 29., péntek

Könyvbemutató és más rendezvények Temerinben

Csütörtökön este 7 órakor a tájház kiállítótermében bemutatják Friedrich Anna Miért? Warum? című regényét, amely egy jugoszláv (járeki) lágert túlélt magyar–német asszony sorsát ismerteti, tengernyi szenvedésen, erőszakoskodásokon, meggyalázásokon, a család elveszítésén, álmok és tervek föladásán át a teljes érzelmi kiégésig. A kötet a budapesti Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-1945 Alapítvány gondozásában jelent meg. A könyvbemutató vendége Csorba Béla író, a járeki tábor kutatója.

***

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin (Góbor Béla felvétele)

A Kertbarátkör ma 9 és 12 óra között az egészségház közreműködésével vércukorszintmérést szervez a Kertészlakban (Népfront utca 82.) Minden érdeklődőt várnak. Ugyancsak ma este 8 órától programismertetőt tartanak A legszebb konyhakertek elnevezésű versenyről. A versenyre jelentkezők a helyszínen kitölthetik a jelentkezési lapot. Mindenki, aki benevez, veteménymagot kap. Az ismertető keretében kerül sor a kolbásztök- és óriástökmagok kiosztására a versenyre jelentkező termelők körében. Jelentkezni a 063/377-3-407 telefonon lehet.

***

A Nagy öröm a kiskert 2017. évi kertészkedő vetélkedőre az érdeklődők a 842-329-es telefonszámon jelentkezhetnek Majoros Pálnál, vagy a vasútállomásnál levő Alba Agrar gazdaboltban. Ez utóbbi helyen szaporítóanyagot, vagy növényvédő szert vehetnek át a jelentkezők 300 dinár értékben, díjmentesen.

***

Hatvanegy bérmálkozó jelölt készült fel a bérmálkozásra, amelyre az irgalmasság vasárnapján, április 23-án, a 10 órai szentmise keretében kerül sor. Szöllősi Tibor atya a Temerini Harangszóban, az egyházközség lapjának húsvéti számában hálás köszönetet mondott a szülőknek, amiért gyermekeik megkeresztelésekor tett ígéretüket komolyan vették és betartották, gyermekeiket hittanra járatták, és gondoskodtak arról, hogy elsőgyónók, elsőáldozók legyenek, majd további támogatást nyújtva segítették őket a bérmálkozásra való felkészülésben is. A püspök atya megbízásából prof. dr. Rokay Zoltán címzetes apát, a Budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető professzora fogja megbérmálni a hittanosokat. A diákok bérmálás előtt a hitoktatók és az atyák soraiból alakított bizottság előtt kedden számot adtak hitbeli tudásukról, továbbá háromnapos lelki előkészületet tesznek a szentség befogadására.

***

A Szirmai Károly Népkönyvtárban április folyamán az évi tagsági díj egységesen kedvezményes, 300 dinár. A kedvezmény a járeki és a szőregi fiókkönyvtárakban is érvényes. A könyvtár Temerin az idő folyamán, képeslapokban elnevezéssel projektumot indított, és felhívja mindazok figyelmét, akiknek tulajdonában van bármilyen Temerinnel kapcsolatos régi, jó állapotban levő képeslap, kölcsönözzék a könyvtárnak. Ezért cserébe ingyen beiratkozhatnak a könyvtárba. A képeslapokat a könyvtárba kell bevinni (Újvidéki utca 387.), ahol a digitális beolvasás után visszaadják a tulajdonosnak.