2024. március 29., péntek

Gazdára talált a Begej hajógyár

Befejező szakaszába került a csődbe jutott nagybecskereki Begej hajógyár eladása. Akár már néhány napon belül aláírhatják a szerződést, és a belgrádi Rubikon Shipping Company, az új tulajdonos, birtokba veheti a létesítményt.

A Begej hajógyár 2013-ig Bánát egyik legnagyobb exportőre volt. Még 2012-ben is három hajót szállítottak le holland megrendelőnek. De miután nem kaptak újabb megrendeléseket, nem hosszabbították meg a munkavállalási szerződést nyolcvan határozott időre alkalmazott dolgozóval, 160 állandó munkást pedig kényszerszabadságra küldtek, majd ők is felmondást kaptak.
A vásárló 46 millió dinárt kínált a csődbe jutott hajógyárért, s ezt a hitelezők bizottsága elfogadta. A korábbi, közvetlen egyezkedés útján történt eladási kísérlet alkalmával 21 millió dinár volt a legnagyobb összeg, amit felkínáltak a gyár vagyonáért. Gazdára talált többek között a 83 ezer négyzetméternyi nagybecskereki, valamint az Óécskánál (Stajićevo) levő, egymillió négyzetméternyi ingatlan és a megmaradt ingó vagyonuk.
A gyár korábbi nyersanyagkészletét már elárverezték, a felszerelés egy része pedig bírósági eljárás tárgya. Így az új tulajdonos első feladata az lesz, hogy felújítsa a termelési eszközöket.
A szerződés értelmében nem kerül a Rubikon Shipping Company tulajdonába a földterület, amelyen a hajógyár fekszik, hanem csak használati joga lesz.
Az új tulajdonos teljes kapacitással tervezi újraindítani a hajógyártást. Már megtették az első intézkedéseket a villanyáram-szolgáltatás biztosítása érdekében. A munkacsarnokok rendezése is folyamatban van. Kezdetben 75 dolgozót terveznek foglalkoztatni, egy éven belül pedig újabb 75 munkahely megnyitását tervezik.
A Rubikon Shipping Companyt 2007-ben alapították. Jelenleg 14 hajóval rendelkezik. Mint vezető regionális folyami hajózási kompánia a vegyi anyagok és a kőolajipari származékok szállítására szakosodtak. Számos országban dolgoznak. Többek között az OMV, a MOL és a NIS szállítói. Elképzelésük szerint a nagybecskereki hajógyár lesz a színhelye a hajórajuk felújításának és korszerűsítésének.