2024. április 25., csütörtök
KAJAK-KENU

Belgrádi ifi Eb, de akár a világbajnokság is beleférhet!

A közelmúltban megrendezett Szerb Kupán a korosztályos versenyzők közül a zentai Barta Éva bizonyult a legsikeresebbnek, aki az ifik mezőnyében 1000 méteren arany-, 200 és 500 méteren pedig ezüstérmet szerzett, így szinte biztosan ott lesz a júniusi belgrádi ifi Európa-bajnokságon. A mindössze 16 éves gimnazista évek óta kajakozik, saját bevallása szerint most jutott el arra a szintre, hogy komolyabb eredményeket is elérjen.

– Tíz éve kajakozom már, apukám ajánlására kezdtem el foglalkozni a sportággal. Ő korábban kajakozott, és velem is igyekezett megszerettetni. Négyéves koromban ültem először kajakban, hatévesen tanultam meg úszni, gyakorlatilag azóta az életem része.

Mennyire lehet összeegyeztetni az élsportot az iskolával, a tanárok nem nehezményezik a gyakori hiányzásaid?

– Tavaly szóltak érte, mivel nem voltak éppen kiemelkedőek a tanulmányi eredményeim, az idén szerencsére minden rendben, és össze tudom egyeztetni a kettőt.

Az 1000 méteres távot nyerted meg, ez arra enged következtetni, hogy az állóképességeddel nincs baj, esetleg a gyorsaságon kell javítani. Te hogy látod a szereplésed, mennyire vagy elégedett az eredményekkel?

– Többé-kevésbé elégedett vagyok. Az, hogy 1000-en nyertem, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a rövidebb távokon ne lennék jó. Szerintem azokon is jól szerepeltem, de mentálisan eléggé fáradtnak éreztem magam, és nem tudtam az elvárásoknak megfelelően teljesíteni.

200-on, 500-on és 1000 méteren indultál, két ezüst- és egy aranyérmet szereztél. Melyik szám áll a legközelebb hozzád?

– Jelenleg az 1000 méter, az tetszik a legjobban, mert rendesen fel tudom építeni. Elég hosszú, így rendesen át tudom gondolni, hogy mikor kell váltanom, az 500 métert most túl rövidnek érzem.

A minap beszélgettünk Fehér Csabával, az edződdel, aki elmondta, hogy az elmúlt időszakban rengeteget változott a hozzáállásod.

– Igen, ezen már régóta szerettem volna változtatni, tisztában voltam vele, hogy többet kell edzenem, ugyanakkor jöttek az eredmények, így nem láttam értelmét a komolyabb munkának, hogy őszinte legyek, eléggé lusta voltam. Most már kezdek magamhoz térni, megérni a feladatra, persze minden szinten sokat kell még fejlődnöm, hogy felérjek a nagyokhoz.

A belgrádi Eb a központi esemény számodra, vagy egyéb fontos versenyeid is lesznek?

– Részben az Eb, ugyanakkor én megcéloznám az ifi világbajnokságot is, szerintem oda is ki tudnék jutni. Nagy vágyam az Olimpiai Reménységek Versenyén dobogóra állni, úgyhogy arra is keményen készülünk majd. Egyelőre lépésről lépésre haladok, és mindig az adott versenyre koncentrálok.

A rutin hiányzik

Barta Éva edzője, Fehér Csaba már korábban hangsúlyozta tanítványa tehetségét, ő is jó eredményeket vár az elkövetkezőkben.

Miben kell még fejlődnie Évának?

– Versenyrutin kell, meg kell szoknia a légkört, tudnia kell elviselni a nyomást, hogy most már, bizony, esélyesként áll oda. Eddig lazán versenyzett, gyakorlatilag tét nélkül, most már tudatosítania kell magában, hogy őt akarják megverni, és meg kell birkóznia ezzel a teherrel. Van a korosztályában olyan versenyző, aki már komoly nemzetközi rutinnal rendelkezik, ami mindenképp előny a számára. Persze a fizikális felkészülésre továbbra is nagy súlyt kell fektetni, hogy igazán és tartósan az élmezőnyhöz tartozhasson. Biztos vagyok benne, hogy már most is megállná a helyét a nemzetközi mezőnyben, de ahhoz, hogy az élen végezzen, még rengeteg fizikális és mentális felkészülésre van szükség.

Hogyan alakul most a programja?

– Nagyon hosszú és sűrű volt ez ideig a felkészülés, rengeteget edzőtáboroztunk, nagyon sokat dolgoztunk, előfordult, hogy naponta négy edzésünk volt, nagyon kemény, intenzív munkán vagyunk túl. Ez kiütközött a válogatón is, a mozgása korántsem volt olyan könnyed, mint lehetett volna. Ezért most egy hétig csak laza, átmozgató edzéseink lesznek, ezt követően pedig újra belevágunk a rendes munkába, ami szükséges ahhoz, hogy szinte mindig csúcsforma közeli állapotban legyen. Sűrű a versenynaptár, így nagyon nehéz a valódi formaidőzítés, nehéz kivitelezni, hogy minden megmérettetésen a maximumot tudja nyújtani. Májusban újabb válogató, júniusban már Eb, ezt követően lesz egy hosszabb nyugalmi időszak, majd szeptemberben újabb válogató, borzalmasan összetett a program.

Már csak egy válogató van hátra, abban eddig sem kételkedtél, hogy csapathajóban ott lehet az Eb-n. Egyéniben?

– Az Eb rendezési jogán a szerb csapat két versenyzőt indíthat az egyéni számokban, így szerintem ezekben is ott lehet. Gyakorlatilag az 1000 méter már az övé, ugyanakkor nem biztos, hogy mi erre fókuszálnánk. 200-on és 500-on második lett, ezek közül én az 500-at érzem erősebbnek, és fekszik is neki ez a táv. Az az erő és robbanékonyság, ami a 200-hoz kell, még hiányzik, de 500-on megfelelő rápihenéssel talán még első is lehet.