2024. március 29., péntek

Két test, két művészeti ág

Döbrei Dénes és Antez új előadást készít, Tizenkét téli nap címmel
Döbrei Dénes

Döbrei Dénes

A Nyári Mozi Színházi Közösség új produkcióval készül, amely a Tizenkét téli nap címet kapta. A szabadkai bemutatójára e hó 27-én kerül sor a Kosztolányi Dezső Színházban. Előtte, 24-én Újvidéken a CK13-ban lesz látható, majd pedig 30-án a magyarországi Mediawave fesztiválon. A Tizenkét téli nap Döbrei Dénes és egy franciaországi zenész, Antez duójaként jön létre. Az előadásról és az együttműködésről Döbrei Dénest kérdeztük.

– Találkozásunk egy furcsa véletlennek köszönhető. Antez decemberben, karácsony előtt lépett fel Szabadkán a Jazzirén. Ismerem a zenéjét, de a koncertről sajnos lemaradtam. A véletlen viszont úgy hozta, hogy elromlott a kocsija, így két estét a vendégünk volt. Ekkor elkezdtünk beszélgetni arról, hogy egyszer majd jó lenne együttműködni. Amikor visszament Franciaországba gyorsan jelzett, hogy áprilisban ebben a térségben turnézik, így készíthetnénk egy közös produkciót. Antez egy francia dobos, aki megközelítőleg tíz évvel ezelőtt egy réz nagydobbal elkezdett kidolgozni egy sajátos akusztikus hangzást. A dobot mintegy rítus részeként használja, a bőrön különböző tárgyakat mozgat, úgymond megtáncoltatja, és ezekből alakulnak ki hangok. Nagyon érdekes, mert a bőr egy élő eredetű anyag, és ahogyan bemelegszik, úgy változik a hangja is. Mivel ugyebár karácsony előtt találkoztunk, így az előadás címét is ez ihlette. A tizenkét téli nap vagy ahogyan említeni szokták tizenkét szent éjszaka, a karácsony és a vízkereszt közé esik. Erre a tizenkét napra koncentrálódik az év vége, ilyenkor nyílnak meg talán az égi energiák és előrevetítik a következő tizenkét hónapot. Innen jött, hogy erre a bizonyos tizenkét napra koncentráljunk, próbáljuk meg feldolgozni ezt a körforgást. A múlt vizsgálata, a jövő előrevetítése a témának. A körforgás sok mindenhez kötődik, csaknem minden nép kultúrájában megjelenik. A dob formája is kör alakú. Az élet is egy körforgás. Az ember tiszta lényként jön a világra, azután sok minden rárakódik, de az élete végén ismét megtisztulásra vágyik. Ez a tisztaság felé törekvés érdekel bennünket. Egy ősi rítusból, mozdulatvilágból indulunk el, de amit előadunk, az a mi hangzásunk és mozdulatvilágunk lesz. A mai embert a materialista világ rabbá teszi, tárgyakhoz ragaszkodik és állandóan félelemben él, hogy elveszt valamit. A félelmek miatt ellentétek alakulnak ki, ez előhívja az ellenségeskedést és a gyűlöletet. Célunk a körforgáson keresztül egy olyan létvilágot bemutatni, ami mindettől letisztul. Rávilágítani, hogy nincs szükségünk ragaszkodni felesleges tárgyakhoz. Az ember lelki lény. Az anyagias világ démonokat ébreszt fel, rémálmokat okoz. Ez a körforgás, körbejárás a démonok elterelése lesz. Kétféleképpen fog megmutatkozni, a zenén és a táncon keresztül. A produkció két testről, két középpontról, két különböző művészeti ágról szól – fejtette ki Döbrei Dénes, aki arra is kitért, hogy a produkció folyamatosan változik.

– Antezzel állandó kapcsolatban vagyunk, azon gondolkodunk, hogyan fejleszthetjük tovább az előadásunkat. A bemutató után, a nyár folyamán szeretnénk rajta továbbdolgozni. A jövőre nézve újabb terveket szövünk, előadásunkat Franciaországban is játszanánk. Az együttműködésünk, a produkciónk is állandóan változhat. Ez is egy körforgás – fejtette ki Döbrei Dénes.

Nyitókép: Döbrei Dénes