2024. április 19., péntek
V. EURÓPAI FOTÓFESZTIVÁL

Virág István Nagyváradon állít ki

A zombori fotós meghívást kapott a romániai Nagyváradra, ahol az V. Európai Fotófesztivál vendégeként összesen 100 fölvételét mutathatja be a Sebes-Körös melletti város közönségének május hatodika és nyolcadika között. Két ciklust állít ki, az Emberek, tájak… kollekció 60 képét, és a 40 alkotást számláló Fotóálmokat.

Virág István egyébként a minap kapta meg a Szerbiai Fotószövetség értesítését, hogy a szövetség művészeti tanácsának mind az öt tagja támogatta mesterjelölti kinevezését, amire ebben a körben kívüle még ketten pályáztak.

A zombori művész 1975-ben kezdett el fotózni, majd 2010-ben, 35 évi szünet után, újra fényképezőgépet vett kezébe. A fotográfia hazai és nemzetközi porondján 2013 óta van jelen intenzíven, ez alatt az idő alatt több mint 250 fotográfiai szalonon vett részt, 170 díjat nyert, és több mint 320 különböző tematikájú alkotása került kiállításra 41 országban.

A Szerbiai Fotószövetség immár mesterjelöltként jegyzi, a legsikeresebb kiállítóinak 10-es listájára sorjában negyedszer vette fel, legutóbb második helyezettként, a 2014-es évben pedig a legeredményesebb tagjának kiáltotta ki.

A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség 2014-ben a FIAP Művésze (AFIAP), 2015-ben pedig a FIAP Kiváló Művésze (EFIAP) címmel ruházta föl.

Anyaegyesülete a Zombori Fotóklub, tagja a Szerbiai Fotószövetségnek, a bajai Moholy Fotókörnek, a Magyar Fotográfusok Világszövetségének.

Alkotói hitvallása szerint a művészet vagy szabad, vagy nem művészet. A művészet ereje a társadalmi létközösség nemesítésében mérettetik meg – vallja ars poeticájában.

Művészi kibontakozását segítette, hogy közel áll hozzá valamennyi tematika, noha erősebben vonzódik az emberhez, a szociofotográfiához, a táj rejtőzködő szépségéhez.

Munkásságának külön fejezete az absztrakt fotográfia.