2024. április 23., kedd

A szervátültetés humánus tett

Újvidéken megtartották a Szerbiai Sebészek Egyesületének 5. Nemzetközi Tudományos Tanácskozását

A Vajdasági Klinikai Központ és a Szerbiai Orvosi Társaság szervezésében, valamint a Sebészek, Gasztroenterológusok és Onkológusok Nemzetközi Társaságának támogatásával tegnap kezdődött meg a Szerbiai Sebészek Egyesületének 5. Nemzetközi Tudományos Tanácskozása Újvidéken.

A kétnapos rendezvény célja, hogy még szorosabb együttműködés alakuljon ki a hazai és a nemzetközi szakemberek között. A résztvevőknek ilyen módon lehetőségük nyílt megosztani a szervátültetés és a minimális invazív sebészeti beavatkozások területén szerzett szakmai tudásukat és tapasztalatikat. A tegnapi nyitóünnepségét jelenlétével megtisztelte doc. dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is.
– A tény, hogy ismételten Újvidék a házigazdája egy ilyen jellegű nemzetközi tudományos tanácskozásnak rámutat arra, hogy pontosan hol tart az újvidéki és a vajdasági egészségügy. Ez a magas színvonal az orvosok kitartó munkájának, valamint az egészségügyben dolgozó munkatársak folyamatos továbbképzésének köszönhető. A tanácskozás külön jelentőséggel bír, és utat mutat, hogy milyen irányba fejlődjön a sebészet – hangsúlyozta doc. dr. Zoran Gojković illetékes titkár.
Prof. dr. Zoran Milošević, a Vajdasági Klinikai Központ transzplantációs csapatának vezetője, a tanácskozás elnöke elmondta, hogy a szervátültetés szükségességének tudata egyre erősödik társadalmunkban. Az érintett szakemberek munkájukkal folyamatosan ehhez járulnak hozzá, és igyekeznek tudatosítani az emberekben, hogy ez effajta sebészeti beavatkozás humánus tett, és semmilyen visszaélésről nem lehet szó.
– Az elért egyéni eredmények alapján megállapíthatjuk, hogy számos olyan szakorvosunk van, aki tudásával és tapasztalatával a világ vezető sebészeihez hasonlítható. A szervátültetés egy igen összetett, igényes műtéti beavatkozás, amit számos, nem kizárólag egészségügyi tényező befolyásol. Ilyen szempontból a világ vezető szakemberei mögött helyezkedünk el. Ezek leginkább szervezésbeli, illetve anyagi tényezők. A szükséges továbbképzés is elengedhetetlen feltétel ezen a téren, hiszen kiváló orvosi beavatkozásokról beszélünk, amelyeknek az elsajátítása igen időigényes. Egészen addig, amíg ezen a téren kiváló szakorvosaink dolgoznak, remélhetőleg elérjük azt a színvonalat, amelyre betegeinknek és az államnak is szüksége van. A tanácskozás egyik célja éppen az, hogy a fiatal kollégáknak lehetőségük nyíljon találkozni a világszerte vezető, elismert szakemberekkel, kollégákkal. A másik pedig, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki köztük, ami a professzionális fejlődésüket segíti majd – mondta prof. dr. Zoran Milošević, a Vajdasági Klinikai Központ szervátültetési csapatának vezetője.