2024. április 24., szerda

Áprilisi tél

Havazásra ébredt az ország

Beigazolódtak a meteorológia előrejelzései, szerdán reggel Vajdaság nagyobb részén havazásra ébredtek a polgárok. Míg egyes helyeken éppen csak új színt hozott a zöld mezőkre, voltak települések, ahol a hó eltakarítása kisebb gondot okozott. Igaz ugyan, hogy a hosszú szárazság után szüksége volt már a csapadékra, de az áprilisi hó több helyen kárt is okozott. Nyugat-Szerbiában lefagyott a málna és a földieper egy része.

A további előrejelzések szerint a következő napokban is csapadék, lehűlés és erős szél várható.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A hó váratlanul érte az ország lakosságát. Nova Varoš és Prijepolje területén 30 centiméteres hó esett, nehézségeket okozva a közlekedésben, a nap folyamán azonban sikerült a havat eltakarítani, így a jelentősebb útvonalak járhatóvá váltak, de a közlekedés nehézkes maradt. A Zlatibor környékén is fennakadást okozott a hó az utakon, de a helyzetet a Szerbiai Utak Közvállalatnak sikerült normalizálni. A délután folyamán sűrű köd nehezítette a közlekedést. A közvállalat közleménye szerint a havazás miatt a Preko Brdo–Odvraćenica, valamint a Prilike–Jasenovo és Dubac–Ivanjica–Golijska Reka útszakaszokon teherszállítási tilalom lépett érvénybe, Ivanica környékén pedig kötelező a járműveken a téli felszerelés.

Damir Okanović, a közlekedésbiztonsági bizottság igazgatója a sajtónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, az ország többi területén már nem kötelező a téli felszerelés, vagyis a téli abroncsok használata, így a havazás ellenére a sofőröknek nem kell büntetéssel számolniuk. Mégis – figyelmeztetett –, a téli gumik használata télies időjárás közepette mindenekelőtt biztonsági követelmény.

A folyók még nyugodtak, a vízállás egyelőre a megengedett szint keretében van, nem kell tartani áradásoktól. Mindezek ellenére az ország területén minden válságtörzs készen áll a jelentős mennyiségű csapadék okozta esetleges áradások elhárítására. Željko Babović, a rendkívüli helyzetek irányításával megbízott igazgatóság vezetője a Tanjug hírügynökségnek azt nyilatkozta, nagyobb mennyiségű csapadék azokon a területeken okozhat gondot, ahol záporpatakok vannak. Az áramszolgáltatók csapatai is készenlétben állnak, hogy idejében reagálhassanak, ha a rossz idő kárt okozna a villanyvezetékeken – emelte ki Babović.

A legtöbb csapadék tegnap a Zlatibor környékén esett, mintegy 28 liter négyzetméterenként, Požegán 21 liter, Loznicán pedig 20 liter csapadék hullott.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint Szerbia területén ma is felhős, hideg idő várható. Helyenként elered az eső, a havas eső, vagy a hó. A hegyvidékeken tovább növekszik a hótakaró, legtöbb csapadékra az ország nyugati tájain esedékes.

Mérsékelt, időnként erős északnyugati szél fúj, a legalacsonyabb hőmérséklet 0 és 3, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 4 és 8 Celsius-fok között alakul.

Pénteken már kevesebb lesz a csapadék, napközben eláll az eső, az égbolt kiderül, de marad az évszakhoz képest hideg idő. Északnyugaton a kora reggeli órákban fagy is előfordulhat.

Szombaton túlnyomórészt kisüt a nap, de vasárnap újabb esőzés várható, északnyugatról érkezik a borulás.

A biometeorológiai jelentések szerint ma a krónikus betegnél nehézségek jelentkezhetnek. Különösen nehezen viselhetik az időjárás viszontagságait a szív- és érrendszeri, valamint a légúti betegségekkel küszködők. Alvási zavarok, reumatikus fájdalmak és kedvetlenség is jelentkezhet náluk.

@sz = mh