2024. április 25., csütörtök

Szárnyaló érdeklődés a légikikötő iránt

Nem eladnák, csupán koncesszióba adnák a repülőteret

A szerb kormány május 15-ig meghosszabbította a főváros mellett található Nikola Tesla Repülőtér koncesszióba adására vonatkozó ajánlatok beadási határidejét. Az indoklás szerint a döntéssel elegendő időt szeretnének adni minden érdeklődőnek, hogy alaposan áttanulmányozza a kiírás feltételeit, és megfelelő ajánlattal tudjanak előállni. A határidő másodszori meghosszabbítását Zorana Mihajlović kormányfő-helyettes, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter szerint az érdeklődők is kérték.

A miniszter asszony úgy véli, hogy a sajtó híreiben tévesen jelenik meg, hogy a repülőtér privatizációját hirdették meg, mert nem magánosításról, csupán koncesszióba adásról van szó. A 25 évre történő egyfajta bérbe adás a különféle fejlesztések fejében az ország érdekeit szolgálja, hiszen a repülőtér forgalma 10-20 éven belül 10 vagy akár 15 millióra nőhet éves szinten. Mihajlović szerint a cél egy olyan partner kiválasztása, aki olyan fejlesztésekben gondolkodik, ami az államnak is megfelelne. A koncesszióba adásról szóló döntés leghamarabb az év második felében, legkésőbb az év végéig születhet meg, de az sem zárható ki, hogy végül nem születik döntés. A kormány eredetileg február 10-én jelentette meg a nyilvános felhívást, miszerint 25 évre koncessziós szerződés alapján bérbe adná az ország legnagyobb repülőterét. A feltételek között szerepel, hogy a Belgrád köré rajzolt 450 kilométeres sugarú körben más repülőteret működtető cégek nem pályázhatnak. Eddig 27 jelentkező nyújtotta be ajánlatát, de nyilvánosságra hozták, hogy közülük kettő nem felel meg a feltételeknek. Az ajánlattevők között a nem hivatalos információk szerint kínai, orosz, német, svájci, ciprusi, indiai, török, francia, nagy-britanniai, lengyel, görög, osztrák befektetők is vannak, és egy holland–spanyol konzorcium is érdeklődik.

A pályázati kiírás szerint két fázisban zajlik majd repülőtér koncesszióba adásának eljárása. Az első szakaszban a jelentkezők szerződést írnak alá az eljárással kapcsolatos adatok közzétételének tilalmáról. Ezzel egyidejűleg egy nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtanak be, mely tartalmazza a koncesszió megvalósítására vonatkozó javaslatot is. A második szakaszban viszont a jelölteknek kötelező erejű ajánlatot kell tenniük. A törvény ugyanis előírja, hogy olyan esetekben, amikor a becsült érték meghaladja az 50 millió eurót, a koncesszió odaítélésének eljárása kötelezően két szakaszban zajlik. A második szakaszba a minden feltételnek megfelelő jelöltek jutnak be. Ajánlataikat osztályozzák, majd az így kialakuló rangsor alapján születhet meg a végső döntés. A kormány 2016 decemberében fogadta el azt a törvényt, mely lehetővé teszi a repülőterek koncesszióba adását, hogy azáltal szavatolják folyamatos fejlesztésüket és hatékonyabb kihasználásukat.

A Surčinban található Nikola Tesla Repülőtér 12 kilométernyire van Belgrád központjától. Az Abu-Dzabiban bejegyzett Etihad Airways csoport részeként működő Air Serbia bázisának is szolgáló légikikötő forgalma hat éve folyamatosan növekszik. 2010-ben 2,6 milliós forgalmat jegyeztek, 2016-ban az utasforgalom elérte a 4,9 millió főt, 2017 első három hónapjában pedig a 956 ezret. Hat évvel ezelőtt a repülőtér részvényeinek ára 360 dinár volt, egy évvel ezelőtt 800 dinárba kerültek. A részvények szárnyalása azonban folytatódott és egynek az értéke ma már 1300 dinár körül alakul. Ehhez sokban hozzájárult, hogy míg 2013-ban még viszonylag szerény, 120 000 eurós profittal zárták az évet, az utóbbi két évben a nettó nyereség már meghaladta a 25 millió eurót. Kormánykörökben most arra számítanak, hogy az esetleges nyertes pályázó legkevesebb 750 millió euró értékben olyan fejlesztéseket hajt majd végre, amivel tovább tudja növelni a légikikötő forgalmát.