2024. április 20., szombat

Državno preduzeće koje je orijentisano prema tržištu

Pored podrške grada u finansiranju, najmlađe preduzeće računa i na sopstvene prihode

Prošle godine u decembru je počelo sa radom preduzeće koje je osnovano prilikom reorganizacije Zavoda za izgradnju, a koje će se baviti putevima, planovima izgradnje grada, a u stvari nije se promenila delatnost, već način finansiranja.
Predrag Radivojević, direktor preduzeća, rekao je da će se oni baviti uslužnim delatnostima, i to urbanistikom, putevima, planiranjem gradnje, knjigovodstvom, finansijama kao i javnim nabavkama.
-Uslužna delatnost vezana za puteve će imati zadatak da se bavi održavanjem gradskih ulica, pre svega puteva, biciklističkih staza, pešačkih staza kao i obeležavanjem istih pomoću znakova. Pored ovoga, u njihovu nadležnost spada i ulična rasveta, kamere, semafori, sportski tereni, igrališta za decu, autobuske stanice i njihovo održavanje.
Služba za održavanje stambenih zgrada će se baviti popravkama, dok će se služba za projektovanje baviti dokumentacijom projekata, projektima za uređivanje grada, propisima vezanim za gradnju- izjavio je Predrag Radivojević.
Pošto novi zakon o raspodeli budžeta više ne omogućava finansiranje preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava, iziskivalo je da se osnuje novo preduzeće u čiju nadležnost će preći sve što je vezano za investicije, tako će se upravljati finansiranjem sa istog mesta, što će pretpostavljamo pojednostaviti postupak.
Ovo preduzeće računa i na sopstvene prihode, koje planira da ostvari preko pružanja usluga.
Žele da se orijentišu prema tržištu, naspram kojeg će odrediti i cenovnik, da bi se što manje oslanjali na podršku, potom gradska uprava je donala odluku o naplaćivanju putarina, što će biti prihod od kojeg bi finansirali obnovu puteva.
U ovogodišnjem planu je izrada projekta za obeležavanje i regulisanje saobraćaja, da se osnuje katastar za obeležavanje puteva i regulisanje saobraćaja. Pored toga će se preuzeti briga o održavanju semafora i gradske rasvete, zameniće se sadašnje standardne sijalice za LED lampe, što će značiti i uštedu energije. Najvažniji zadatak je projekat uređenja grada do 2030. godine, što ćemo još ove godine početi a završiti do sledeće. U okviru ovog plana ćemo korigovati granice građevinskih površina i kategorizovati gradske puteve- saznali smo od direktora.