2024. március 28., csütörtök

Réka néptáncosnak tanul

A törökkanizsai Balaton Réka másodikos középiskolás, Békéscsabán tanul néptánc szakirányú gimnáziumban. Húsvétra hazajött, a családi házukban tartották meg a húsvéti ünnepet.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Hogy kerültél a békéscsabai néptánc szakosítású középiskolába?

– Mivel már kicsi korom óta szeretem a néptáncot, nyolcévesen már kezdtem járni Arnold bátyámmal a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület gyermeknéptánccsoportjába, az általános iskola befejezése után olyan középiskolát kerestem magamnak, ahol a néptánccal is komolyabban foglalkozhatok. A békéscsabai középiskolában néptánc szak is van, amúgy az iskola általános gimnáziumi képzést ad, de a tantárgyak között hetente négy főtárgyóránk van, azon belül kétfajta néptáncot tanulunk. Van balettóránk is, amelyen a testtartást gyakoroljuk, az összehangolt mozgást, amire minden táncosnak szüksége van.

Kinek és hol mutathatjátok meg a tánctudásotokat?

– Tanév közben több fellépési lehetőség is adódik, ünnepségeken, rendezvényeken szerepelni szoktunk az iskolával. A fő bizonyítási lehetőség, amikor megmutathatjuk a néptánctudásunkat, a félévi és év végi vizsgák, itt már bizonyítani kell a szerzett gyakorlati tudást, amit a szaktanáraink értékelnek és osztályoznak.

A középiskola után is folytatod a néptánctanulást?

– Most másodikos vagyok, szeretem, amit csinálok. Ha meglesz a középfokú végzettségem, akkor tovább tudok tanulni főiskolán, Budapesten, ahol még magasabb szinten folyik a néptáncoktatás. A tanulmányaim befejeztével én is szeretnék néptáncot tanítani. Reményeim szerint a néptáncos szakmából is meg lehet majd élni.

Tartod-e a kapcsolatot az itthoni néptáncosokkal?

– Törökkanizsán kaptam meg az alapokat, amiért nagyon hálás vagyok az oktatóimnak, hiszen hivatássá válhat számomra a néptánc. Amikor hétvégeken és a szünidőben itthon vagyok, akkor a Tiszagyöngye táncosaival együtt gyakorolunk és készülünk a fellépésekre, az Észak-bánáti Néptánctalálkozóra, a nyári Szent István-napi műsorra meg a többi év közben esedékes rendezvényre, művelődési programokra – mondta Réka.