2024. április 18., csütörtök

Negyedével csökkent az abortuszok száma

Az elmúlt hat év családpolitikai erőfeszítéseinek köszönhetően hatalmas mértékben csökkent az abortuszok száma Magyarországon: 2010 előtt hosszú évekig több mint 40 ezer volt évente a művi terhességmegszakítások száma, mára azonban évi 30 ezerre csökkent – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Székesfehérváron.

Soltész Miklós hozzátette: van még mit tenni, de a csökkenés így is nagy eredmény.

A Székesfehérvári Egyházmegyével közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Spányi Antal katolikus megyés püspök néhány hete létrehozta az egyházmegye segítő csoportját a valamely okból kiszolgáltatott helyzetben lévők támogatására.

Soltész Miklós közölte, hogy a minisztérium az elmúlt években minden felekezetet támogatott, és próbálta segíteni közösségépítő munkájukat. Ennek egyik példája a szolgálati gépkocsik cseréje volt, ennek keretében az egyházmegye egy elektromos autót vásárolt. Az államtitkár szerint ez jó példa lehet más egyházi közösségeknek arra, hogy az élet védelme mellett a teremtett világ védelmében is élen járhatnak az egyházak.

Spányi Antal püspök kiemelte, hogy a katolikus egyház a megfogant élet és a környezet védelméért is sokat tesz. Hozzátette, a teremtés védelme az élet védelmével lehet teljes, ezért indítottak programot a hátrányos helyzetben lévők megsegítésére.

Bejelentette, hogy a vértessomlói búcsújáró helyen – amelyet a gyermekszületésért imádkozó családok búcsújáró helyévé tettek – egy új kezdeményezés indul. Július elején a már megszületett gyermekek nevét úgynevezett hálaszíveken helyezhetik el az érintett szülők, így kifejezve hálájukat egy-egy új életért. A hálaszíveket Zalavári Fruzsina iparművész készíti.