2024. április 19., péntek

Nagyszabású feltételezett pénzügyi csalást lepleztek le Németországban

Több mint tízmilliárd eurós kárt okozó feltételezett pénzügyi csalást lepleztek le Németországban - jelentette szerdán a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap és két német regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja.
A beszámoló szerint évek óta tartó nyomozás után egy bennfentes vallomása révén sikerült áttörést elérni a cum-ex ügyletek néven a német nyilvánosságban is ismert ügyben. A feltételezett csalók a törvényi szabályozás 2012-es megváltoztatásáig osztalékfizető (cum) és osztalékot nem fizető (ex) részvények adásvétele révén kétszeresen igényelhették vissza a tőkejövedelem után fizetendő adót.
Eddig több mint 50 bankár, bróker és ügyvéd ellen indítottak büntetőeljárást és száznál is több pénzintézetnél és alapkezelőnél tartottak házkutatást, mindez azonban a bennfentes több hónapig tartó, magas szintű pénzügyi előadás-sorozatnak beillő vallomása révén csupán "előjáték" ahhoz képest, ami most következhet - mondták az SZ, az NDR és a WDR forrásai.
Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi bűnügyi hivatal szervezett bűnözés és adócsalás elleni osztályán folytatott nyomozásról az eljárás érdekeire hivatkozva hivatalosan nem közöltek részleteket. Walter Borjans tartományi pénzügyminiszter a tényfeltáró munkacsoportnak csupán annyit mondott, hogy az ügyek ugyan hosszadalmasak és rendkívül összetettek, de arra lehet számítani, hogy további bankokat és a csalásokban közreműködő egyéb szereplőket lehet majd megbüntetni a milliárdos nagyságrendű jogosulatlan adó-visszatérítés miatt.
Az SZ, az NDR és a WDR szerint a közeljövőben újabb házkutatásokat végeznek majd, és letartóztatások is lehetnek. Az ügyben érintett lehet az egyik legnagyobb svájci pénzintézet, az UBS és az időközben átalakult észak-rajna-vesztfáliai tartományi - állami - bank, a WestLB. Az ügyletek központjában a bankok mellett egy nagyjából 10-15 brókerből álló csoport állt, akik fejenként százmillió eurós nagyságú illegális jövedelemre tettek szert.
A beszámoló szerint egyikük a csalással szerzett pénzből vásárolt többek között egy luxusjachtot, amelynek a Cum-Ex nevet adta.