2024. április 16., kedd

Mennyire ismerjük egymást?

A selejtezőkkel megkezdődött a középiskolásoknak szóló Mennyire ismerjük egymást? elnevezésű vetélkedő – A tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő kvíz ezúttal többnyelvű lesz

Tegnap tartották meg Szabadkán az idei Mennyire ismerjük egymást? elnevezésű vetélkedő első selejtezőjét – magyar nyelven, ugyanis ezúttal a kvíz többnyelvű lesz, ez az idei vetélkedő legnagyobb újdonsága. A versenyző középiskolásoknak lehetőségük lesz olyan nyelven hallani a kérdéseket és megadni a válaszokat, amely nyelven a tanulmányaikat folytatják. Az első körben a topolyai Mezőgazdasági Középiskola, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola és a Zentai Gimnázium csapata mérkőzött meg.

Ma, április 19-én szintén Szabadkán folytatódik a verseny magyar és szerb nyelven, április 20-án a szlovák és szerb nyelvű verseny házigazdája Antalfalva lesz. Ezután április 21-én Mitrovicán, április 24-én Zomborban, április 25-én pedig Verbászon tartják a selejtezőket. A két középdöntő helyszíne Magyarkanizsa és Nagybecskerek lesz, a döntőre pedig május 8-án kerül sor Újvidéken, és a döntő azon a nyelven, nyelveken fog folyni, amely nyelvű csapatok jutnak el a végső megmérettetésig.

A projektum hordozója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a kvíz témája pedig ezúttal is a Vajdaságban élő különféle nemzeti közösségekre, múltjukra, kultúrájukra és együttélésükre vonatkozó ismeretek. A multitematikus és multikulturális program célja a vajdasági középiskolások körében a multinacionális bizalom erősítése, a toleranciára nevelés. Az idei vetélkedőben 44 vajdasági középiskola csapata mérkőzik meg, közöttük 7 magyar és egy szlovák csapat van. Ők hat selejtezőben, két középdöntőben és végül a döntőben mutatják meg, mennyire ismerik egymást.

Mackó Zsuzsanna, a tartományi titkárság Nemzeti Kisebbségi Osztályának vezetője elmondta, a diákok egy történészek összeállította könyvből készülhettek a vetélkedőre, azzal, hogy elkészültek a fordítások magyar és szlovák nyelvre is, így a diákok saját anyanyelvükön készülhettek fel.

– Ha valamit megismer az ember, akkor arra másként is tekint. Sokkal elfogadóbban, megértőbben viszonyulhatunk olyan dolgokhoz, amelyeket ismerünk, amelyekről hallunk, mint teljesen idegen dolgokhoz. Éppen ezért azt gondolom, hogy ennek a versenynek messzemenően megvan a létjogosultsága és a tolerancia szolgálatában áll – mondta Mackó Zsuzsanna.

Az első megmérettetésen jelen levőket Horvát Tímea alpolgármester és Nataša Aleksić, a Szabadkai Városi Tanács oktatással megbízott tagja is hasonló szavakkal üdvözölte. Horvát Tímea arra hívta fel a figyelmet, hogy saját nemzeti identitásunk megerősítéséhez fontos ismerni a magunk történelmét, kultúráját, múltját és hagyományait, ugyanakkor más, velünk élő nemzetekét is.

Nataša Alaeksić pedig örömét fejezte ki, hogy a vetélkedő éppen Szabadkán, ebben a multinacionális városban vehette kezdetét, és hangsúlyozta, ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy a diákok ismereteket szerezzenek és cseréljenek egymásról.