2024. április 25., csütörtök

Ismét ülésezik a parlament

Az igencsak hosszúra sikeredett, még március 1-jén megkezdődött szünetet követően ma ismét összeül a Szerbiai Képviselőház.

Maja Gojković házelnök éppen aznap rendelte el a szünetet, amikor megkezdődött a tavaszi ülésszak első ülése. Döntését azzal indokolta, hogy az elnökválasztási kampány ideje alatt az ellenzék visszaélt volna a képviselőház intézményével, illetve a szószékkel, és saját jelöltjei népszerűsítésére használta volna fel a parlamentet.

Bár az elnökválasztást április 2-án tartották meg, Gojković eddig az április 3-án megkezdődött tüntetések miatt nem rendelte el az ülés folytatását. Azt mondta, attól tart, hogy a tüntetők ugyanúgy, mint 2000. október 5-én, erőszakkal behatolnak a parlament épületébe.

A tavaszi ülésszak első ülésének napirendjén elsősorban nemzetközi szerződések megerősítéséről szóló törvényjavaslatok szerepelnek, valamint a Saša Janković lemondott köztársasági jogvédői tisztsége megszűnéséről szóló döntés, a mesterséges megtermékenyítésről és a vérátömlesztésről szóló törvények javaslatai. A parlament megerősítésére váró nemzetközi megállapodások egyike a Szerbia és a Magyarország között, a Tisza hajózhatóságáról aláírt szerződés, amely az aláírók elmondása szerint érdemben lendíti előre a hajózást a Tiszán.