2024. április 25., csütörtök

Az idén háromszázalékos gazdasági növekedés várható

A Nemzetközi Valutaalap becslése szerint Szerbiában a munkaképes lakosság 16 százaléka nem dolgozik

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Washingtonban megkezdődő hagyományos tavaszi ülésén tegnap bemutatta tavaszi előrejelzését, amelyben nemcsak az idei mutatókkal foglalkozik, hanem először közli a 2018. évre várható számokat, illetve mutatókat is. A Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook – WEO) című kiadvány előző frissítését január közepén tette közzé a nemzetközi pénzügyi szervezet. Abban még csak a világ vezető országaival foglalkozott, a tavaszi jelentésben viszont már a „kis” országok is helyet kaptak.

Az IMF becslése szerint a gazdasági növekedés az idén Szerbiában 3 százalékos lesz, jövőre pedig eléri a 3,5 százalékot. A tavaly őszi jelentésben az IMF még 2,8 százalékra taksálta az idei gazdasági növekedést Szerbiában, a szervezet küldöttségének márciusi belgrádi látogatását követően azonban 0,2 százalékponttal feljavította előrejelzését. James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségvezetője akkor a szerb kormány gazdasági intézkedéseit méltatta. Szavai szerint a gazdasági növekedést a beruházások, a kivitel és a foglalkoztatottság növelésével sikerült elérnie az államvezetésnek. A költségvetési mutatók is jobbak a tervezettnél – emelte ki Roaf –, az államháztartás hiányát a GDP 1,4 százalékára sikerült csökkenteni. 2005 óta most a legalacsonyabb a költségvetési hiány – hangsúlyozta az IMF szerbiai küldöttségvezetője, hozzátéve: a közadósság 2016-ban a GDP 74 százalékára csökkent, a munkanélküliség aránya is fokozatosan esik, ugyanúgy, mint a megfizethetetlen banki hitelek száma.

Az IMF tavaszi jelentésének becslése szerint a munkanélküliség Szerbiában az idén 16 százalékos lesz, jövőre pedig 15,6 százalékos.

A Világgazdasági Kilátásokban az IMF idén 3,4 százalékos átlagos globális gazdasági növekedéssel számol, jövőre pedig a globális gazdaság 3,6 százalékkal növekedhet. Az IMF kimutatásai szerint tavaly globálisan 3,1 százalékkal nőtt a GDP.

Az IMF január közepén bemutatott jelentése, a Világgazdasági Kilátások szerint a világ fejlett országainak gazdasági növekedése a tavalyi 1,6 százalékról az idén 1,9 százalékra, jövőre pedig 2 százalékra nőhet. Az októberi jelentéshez képest az idei évvel kapcsolatos legújabb előrejelzését az IMF 0,1 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal javította fel.

A globális gazdaságot továbbra is a fejlődő országok gazdasági teljesítménye hajtja – állapítja meg az IMF. A szóban forgó országcsoportnak a GDP-je a tavalyi 4,1 százalék után az idén 4,5 százalékkal, jövőre pedig 4,8 százalékkal növekedhet. Az októberi előrejelzéshez viszonyítva az idei GDP-növekedést 0,1 százalékponttal rontotta az IMF, a jövő évre vonatkozó becslésén viszont nem változtatott. Az IMF a jelentés januári frissítésében a globális gazdaságra nézve fellépő lehetséges kockázatok közé sorolta az Amerikai Egyesült Államok politikájával kapcsolatos bizonytalanságot, továbbá az országok többségének a bezárkózását, befelé fordulását és a protekcionizmust. Az aktuális jelentés már a Trump-kormányzat konkrét gazdasági lépéseit figyelembe véve készült el.

Az euróövezet esetében az IMF 1,5 százalékról 1,6 százalékra javította az idei GDP-növekedéssel kapcsolatos becslését, és ugyancsak 1,6 százalékos növekedést vár jövőre, a tavalyi 1,7 százalék után.

Németország gazdasági növekedése a tavalyi 1,7 százalékról idén 1,5 százalékra lassulhat, és ugyanilyen mértékű gazdasági növekedés lehet jövőre is. Októberben az IMF kisebb, 1,4 százalékos idei és jövő évi német gazdaságnövekedéssel számolt.

A brit gazdasági növekedés lassul, a tavalyi 2 százalék után az idén 1,5 százalékra, jövőre pedig 1,4 százalékra. Az Egyesült Államok GDP-növekedése a tavalyi 1,6 százalék után idén az októberben várt 2,2 százalék helyett 2,3 százalék, jövőre pedig a korábban becsült 2,1 százalék helyett 2,5 százalék lesz. A WEO-jelentés összeállítói azzal számolnak, hogy miután tavaly Oroszország GDP-je még 0,6 százalékkal zsugorodott, az idén már 1,1 százalékkal, jövőre pedig 1,2 százalékkal nő, ahogy azt októberben is várták.

Kína esetében az IMF a gazdasági növekedés fokozatos lassulására számít, a tavalyi 6,7 százalék után az idén 6,5 százalékkal, jövőre 6 százalékkal nő a GDP az ázsiai országban. Az októberi előrejelzésben az idei gazdasági növekedésre vonatkozó becslés 0,3 százalékponttal alacsonyabb volt.

A WEO-jelentés szerint a kőolaj világpiaci átlagára 2016-hoz képest 2017-ben 19,9 százalékkal, 2018-ban pedig további 3,7 százalékkal növekszik. A tavalyi átlagár 42,7 amerikai dollár volt, idén 51,2 dollár, jövőre pedig 53,1 dollár lesz. A Nemzetközi Valutaalap a Dubai, a Brent és a WTI olajfajta árának várható alakulásából számítja az átlagot.