2024. április 23., kedd

Csökkent a határforgalom

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Kedd délután ottjártunkkor a Horgos–Röszke egyes számú határátkelőnél a szerb oldalon mindössze hatvan-hetven személygépjármű várakozott. A gépjárművek rendszámának a fele még mindig külföldi volt, de már nagy számban szabadkai, zentai, magyarkanizsai, belgrádi és újvidéki gépjármű is volt a sorban. A szerb oldalon négy kapun keresztül hagyhatták el a személygépkocsik Szerbiát. A megkérdezettek elmondták, hogy a szerb oldalon Horgosnál egy órát várakoztak, de tekintettel arra, hogy összeér a két határ, becslések szerint legalább még annyit kell várakozni az Európai Unióba való belépésre is. Horgosnál mindössze hat autóbusz vesztegelt, ezek többnyire Szerbia déli részéről és Belgrádból érkeztek. A tehergépjárműveknél a sor vége a szerb oldalon az autóút határ felé vezető szakaszán lévő Mol benzinkútnál volt, ottjártunkkor kilencven tehergépjárművet számoltunk meg. Közvetlenül a vámterminál előtt veszteglő tehergépjármű sofőrje elmondta, hogy több mint tizenhat órát várakozott a szerb oldalon és legalább még kettőre számít a magyar oldalon.

A Horgos–Röszke kettes számú határátkelőnél mintegy százhúsz gépjárművet számoltunk, a becsült várakozási idő itt legalább két óra.

A kelebiai határátkelőnél is közel két óra a várakozási idő.

Az országba való belépésre mindössze néhány jármű várakozott, a megkérdezettek elmondták, hogy a magyar oldalon sem volt számottevő járműsor.