2024. április 18., csütörtök
ASZTALITENISZ

Lehetetlen küldetés

Szerbia férfi és női válogatottja is 3:0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnokság pótselejtezőjének első mérkőzésén, így mindkét nemzeti együttes igen távol került az I. divíziótól. A Nikolae Lupulescu vezette nők (Andrea Todorović, Makszuti Anetta, Izabela Lupulescu, Dragana Vignjević, Surján Szabina) Újvidéken Horvátországtól veszítettek úgy, hogy mindössze egy játszmát sikerült nyerniük, így nyugodtan mondhatni, hogy a lehető legkedvezőtlenebb helyzetből várják a mai visszavágót, amelyet Eszéken rendeznek meg 18 órai kezdettel. Az újvidéki mérkőzésre visszatérve, a vendégek 3:0-s győzelme a horvátokat is meglepte, mivel a mérkőzés előtt ők is azt mondták, mindkét együttesnek 50-50 százalék esélye van a győzelemre. Tian Yuan, a horvátok edzője és első számú játékosa a találkozó után külön köszönetet mondott az újvidéki vendéglátóknak, akik a lehető legjobb házigazdaként fogadták és kísérték őket.

A férfi vonalon sem rózsásabb a helyzet, ugyanis Dragan Klajić kiválasztottjai a pótselejtezőben szereplő legerősebb válogatottól, Oroszországtól szenvedtek 3:0-s vereséget, így minimális esélyük maradt a ma 18 órakor kezdődő újvidéki visszavágón kiharcolni az I. divízióba jutást. A szerb válogatottnak a székvárosban azért lesz esélye a győzelemre, mert az oroszok Alekszandar Sibajev, az első számú játékosuk nélkül érkeznek Újvidékre. A férfiak (Ivor Katić, Lorencio Lupulescu, Bojan Crepulja) két játszmát nyertek Moszkvában, azonban a két, 3:1-re elveszített mérkőzés során a többi szett is szoros volt, ami arra enged következtetni, hogy ha a párharc megnyerésére nincs is esély, az újvidéki mérkőzésen Szerbia egy szoros találkozón legyőzheti Oroszországot.

Voltak a mérkőzésnek olyan pillanatai, amikor méltó ellenállást tanúsítottunk, nem volt egyenlőtlen a küzdelem. Újvidéken mindent megteszünk majd, hogy a legjobb teljesítményünket nyújtva egy bizonytalan kimenetelű mérkőzésre kerüljön sor, amelynek a végén mi örülhetünk a győzelemnek” – mondta Katić a moszkvai mérkőzés után rendezett újvidéki sajtótájékoztatón.

Az első mérkőzéseken elért eredményből látszik, hogy Szerbia egyik válogatottja sem szerepel majd az Európa-bajnokság legjobb 16 csapata között. Rá lehet ezt fogni a fiatalításra, arra, hogy a jelenlegi vezetés a jövő felé tekint, viszont nem szabad elsiklani amellett, hogy a nőknél még mindig Erdélyi Annamária és Fehér Gabriella számít az ország két legjobb játékosának, őket azonban – szinte értesítés nélkül – leírták, annyi év után annyira sem méltatták őket, hogy megköszönjék nekik azokat az éveket, amelyek során a válogatottat erősítették. A férfiaknál sem jobb a helyzet, hiszen Aleksandar Karakašević az Eb-selejtezőkön már nem szeretne játszani, de Marko Jevtović és Pető Zsolt igen, viszont nekik a szövetség elnökével támadt némi nézeteltérésük, így jelen pillanatban ők sem tagjai a válogatottnak.

A május végén Düsseldorfban sorra kerülő világbajnokságra a férfiaknál Karakašević, Crepulja és Dragan Subotić utazik, a nőknél pedig Todorović, Lupulescu és Vignjević.