2024. március 29., péntek

Putyin gratulált Erdogannak

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden telefonon gratulált török kollégájának, Recep Tayyip Erdogannak az államfői jogkörök kiszélesítéséről tartott április 16-i népszavazáson aratott győzelméhez - adták hírül a török elnök környezetéből. Erdogan szerint a referendum eredménye nem emeli őt a halhatatlan vezetők sorába.

Az orosz elnök jókívánságait Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette.

A török illetékesek szerint a két vezető az országaik közötti kapcsolatok javítását célzó erőfeszítések fokozásáról egyeztetett, és hangsúlyozta a szíriai konfliktusban az együttműködés szükségességét, valamint a törékeny fegyvernyugvás megerősítését a közel-keleti államban.

A CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában a török elnök úgy fogalmazott: "A referendum eredménye nem emeli őt a halhatatlan vezetők sorába." "Valójában halandó vagyok, és bármely pillanatban elragadhat a halál" - válaszolt újságírók kérdéseire az államfő ankarai rezidenciáján.

A török elnök emellett elutasította, hogy a kiszélesített államfői jogköröket a saját érdekében használja fel. "A rendszer változást jelent, átalakulást a törökországi demokrácia történelmében" - mondta. Hozzáfűzte: "ott, ahol diktatúra van, nincs szükség elnöki rendszerre".

"Van választási rendszer, a demokrácia pedig a néptől eredezteti hatalmát. Mi ezt nevezzük népakaratnak" - hangoztatta Erdogan.

Előzetes adatok szerint 86 százalékos részvétel mellett a szavazók 51,34 százaléka igennel, 48,66 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A legnagyobb ellenzéki pártok, a Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát ellenzéki Népi Demokratikus Párt vitatja az eredményt.