2024. április 20., szombat

Közös vállalatokat alapítanak Fehéroroszországgal

Goran Knežević: Meg kell duplázni a szerb–fehérorosz árucsere-forgalmat

Meg kell duplázni, azaz 500 millió dollárra kell növelni Szerbia és Fehéroroszország külkereskedelmi árucsere-forgalmát – jelentette ki Goran Knežević gazdasági miniszter tegnap a Szerbiai Gazdasági Kamarában, a Szerb–Fehérorosz Üzleti Tanács ülésén.

– Szerbia és Fehéroroszország kapcsolatai hagyományosan jók, de alacsony az árucsere-forgalom, kevés a beruházás. Mindkét országnak nagyobbak a szükségletei – mondta egyebek között a tárcavezető, és hozzáfűzte, hogy olyan közös vállalatok alapítását tervezik, amelyek megjelenhetnének harmadik piacon. A két ország együtt szeretne működni az építőipar, a bányászat, a fa- és hadiipar, a mezőgazdaság, a gumigyártás és a gyógyszeripar területén is.

Knežević a belgrádi látogatásra érkezett 20 fehérorosz cég képviselőinek elmondta: a gazdálkodási feltételek itt stabilak, a költségvetésben többletet jegyeznek, csökkent a munkanélküliség és a legfontosabb célok közé tartozik az államadósság csökkentése. Arra biztatta a belorusz gazdálkodókat, hogy vegyenek részt a szerbiai vállalatok magánosításában. Mint mondta, éppen folyamatban van a petrokémiai cégek magánosítási eljárása.

– Szerbia kormánya támogatja a termelésbővítést és az új vállalatok megnyitását. A fehérorosz beruházók is kérhetnek anyagi támogatást – emelte ki a szakminiszter.

Vlagyimir Ulahovics, a Belorusz Kereskedelmi és Iparkamara elnöke leszögezte, hogy Szerbia és Fehéroroszország árucseréje szerény mértékű, Szerbiába való exportjuk 86 százaléka mindössze hét termékből áll, a szerbiai kivitel 70 százalékát pedig 15 termék alkotja.

– Fel kell hagyni a kereskedelemmel, inkább az ipari kooperációra kell összpontosítani. Ez utóbbiban komolyabb lépésekre is képesek vagyunk, hiszen a gazdasági erő tekintetében hasonlóak vagyunk – vélekedett Ulahovics.

Zoran Vujović, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia növelheti a gyógyszer-, a gépalkatrész- és a gépkocsikivitelt, valamint az élelmiszeripari termékek Fehéroroszországba való exportját. A Kamara első embere szerint ugyanakkor gyümölcsözőek lehetnek a közös beruházások is.

A Szerb–Fehérorosz Üzleti Tanács ülésezésén a 20 belorusz cég vezetőivel 50 szerbiai vállalat képviselői tanácskoztak az együttműködési formákról. A fehérorosz vendégek közölték, hogy szerbiai képviselőjük Dragomir Karić üzletember.