2024. április 20., szombat
JEGYZET

Merényletek a labdarúgás ellen

Huszonkét órával azután, hogy merényletet követtek el ellenük, a dortmundi Borussia labdarúgói kénytelenek voltak pályára lépni a Monaco elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen. Kedden, amikor a játékosokat és a szakmai stábot szállító busz elhaladt a sövény közé rejtett három robbanószerkezet mellett, az elkövető(k) aktiválták a pokolgépeket, amelyekbe fémszegecseket tettek. Egy ilyen áthatolt az autóbusz golyóálló ablakán, és belefúródott egy ülésbe. A szilánkok megsebesítették Marc Bartrát, az együttes spanyol védőjét, akinek a jobb csuklója eltört, és a szilánkok eltávolítása érdekében azonnal megműtötték.

Ilyen előzmények után kellett szerdán a dortmundi együttesnek saját közönsége előtt a BL-negyeddöntőjének első mérkőzésén játszania. Nem lenne ildomos a Monaco jó teljesítményét vitatni, hiszen a hercegség csapata 3:2-re megnyerte a találkozót, azonban nem lehet szó nélkül hagyni azt, hogy a dortmundi labdarúgóknak még egy teljes napjuk sem volt, hogy feldolgozzák a történteket. El lehet ezt intézni ezzel az egy szóval, hogy a történtek, de ha valakiknek az életére törnek, akkor az ennél sokkal több.

Az első hírek után, amelyek arról szóltak, hogy robbantásos merényletet követtek el Dortmundban, amelynek a célpontja a Borussia labdarúgói voltak, sorozatban érkezett a többi információ is. Mi a helyzet a stadionban, melyik játékos sérült meg, mennyire súlyos a sérülése és az egyik legfontosabb: lesz-e mérkőzés? A 19 óra után történt merényletet követően egy órával később hivatalosan még mindig nem lehetett tudni, hogy megrendezik-e a találkozót, hanem csak annyit, hogy majd 20.30-kor közli az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a döntést. Természetesen a találkozót elhalasztották, ugyanis senki nem gondolhatta komolyan, hogy a dortmundi labdarúgók „a történtek” után másfél órával pályára lépnek. A német együttes az UEFA-tól kapott 22 órát, hogy rendezze sorait, hogy felejtse el, nemrég megpróbálták őket megölni, s szerdán 18.45-től a Signal Iduna Park gyepén bizonyítson.

Kevesebb mint két óra leforgása alatt két merénylet történt. Az elsőt eddig ismeretlen tettes(ek) követték el, amikor felrobbantották a három pokolgépet.

A másikat az UEFA követte el, amely önkényesen eldöntötte, hogy a pénz, a bevétel fontosabb az embernél, és a mérkőzés időpontját másnapra tűzte ki. Az erről szóló döntést sms-ben közölték Thomas Tuchellel, a dortmundi Borussia edzőjével, akinek a mérkőzés új időpontját küldték csak el. Úgy gondolták, minden további szó felesleges. Én is ezt gondolom a cselekedetükről.