2024. április 25., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Szakaszgyőzelem

Fontos üzenetnek tartja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor, hogy a román parlament elsöprő többséggel szavazta meg kedden azt a tervezetet, amely kötelezővé teszi az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben a magyar nyelv használatát.

A szavazás előtt a kormánypártokkal és az ellenzékkel is egyeztettek a jogszabály támogatásáról. Sikerrel. Kelemen Hunor bizakodó, szerinte a közigazgatási törvény módosítására is lehet olyan megoldást találni, amit elfogadnak a román pártok, és jó lesz az erdélyi magyarságnak is.

Ami előrelépésnek tűnik, az az, hogy az államelnöki kihirdetés előtt álló jogszabály nemcsak azokra a településekre vonatkozik, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot, hanem azokra is, ahol eléri az 5000 főt. Az RMDSZ becslései szerint a törvény a romániai magyarok 87 százalékát érinti, és megközelítőleg 330 közigazgatási egységben kell(ene) majd alkalmazni.

Az RMDSZ szövetségi elnöke elmondta, hogy sok év után ez az első nyelvi jogok bővítésére vonatkozó törvénytervezet, amelyet elfogadott a parlament. „Eszerint az ellenzék és a kormányoldal ma már nem látja ezt a kérdést egy olyan ügynek, amiért harakirit kell a parlamentben elkövetni ahhoz, hogy megakadályozzák a megszavazását. Ez fontos üzenet” – jelentette ki Kelemen Hunor. Elismerte ugyanakkor, hogy Románia ratifikálta a kisebbségi nyelvek európai chartáját, de van jó néhány olyan terület, ahol az előírásait nem ültették gyakorlatba, az egészségügy pedig az egyik ilyen terület.

Az RMDSZ a nyelvi jogokat bővítő, a közigazgatási törvényt módosító újabb tervezet parlamenti beterjesztésére készül. A jogszabály a nyelvhasználati küszöb csökkentésétől és alternatív nyelvhasználati küszöbök bevezetésétől az utcanévtáblák és közlekedési táblák feliratainak kétnyelvűsítéséig sok mindenre kiterjed.

A húsvéti ünnepek után egyeztetnek a törvénytervezetről a kormánypártokkal.

„Az RMDSZ a kormánypártokkal kötött egy parlamenti együttműködési megállapodást, amelybe belefoglaltuk azt, hogy megtörténik az Európa Tanács által elfogadott egyezményekben vállalt kisebbségvédelmi kötelezettségeknek megfelelő jogharmonizáció. Rengeteg visszás helyzet van most Romániában ezen a téren, a tervezetünk pedig egyértelműen ezekre ad választ. Együttműködési megállapodásunk életképessége tehát azon múlik, hogy sikerül-e a partnerekkel megegyezni a tervezet elfogadásáról” – nyilatkozta Koródi Attila képviselő.

Ennek ellenére Kelemen Hunor megvallotta, rég leszokott arról, hogy optimista legyen, ám abban bízik, hogy párbeszéddel megoldhatóak a vitás kérdések is.