2024. április 16., kedd

Bécs szerint meg kell szakítani a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal

Vezető osztrák politikusok szerint meg kellene szakítani a harminc éve akadozó uniós csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal a megkérdőjelezhető eredményű vasárnapi népszavazás után.

"Azzal, ami tegnap történt, Törökország tagsági próbálkozásai el lettek temetve. Most egy új korszakba lépünk" - jelentette ki hétfőn Christian Kern kancellár a sajtónak.

Nyilatkozott a médiának Sebastian Kurz külügyminiszter is, aki szerint "a török népszavazás után a már nem térhetünk vissza a megszokott ügymenethez".

"Becsületesnek kell lennünk az Európai Unió és Törökország viszonyában. Meg kell szakítanunk a belépési tárgyalásokat, és helyette egy jószomszédi megállapodásról kell egyezséget kötni" - írta egy Twitter-üzenetben.

A vasárnapi török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak - közölték hétfőn az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttségének vezetői. Ezzel összhangban az államfő jogköreit kiterjesztő alkotmánymódosításról tartott referendum érvénytelenítését kérte a legnagyobb világi ellenzéki török párt.

Törökország 1987. áprilisában nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét, de előtte már negyed évszázada társulási viszony közötte a blokkhoz.