2024. április 19., péntek

Kakaspörkölt törökfalui módra

A Nyárfa vendéglő bezárt, de a főszakács, Teri néni ma is ugyanúgy főzi a kakaspörköltet

Törökfalu egyik jellegzetes étele a kakaspörkölt, olvashatjuk a Vajdasági Magyar Értéktárban. A híres Nyárfa vendéglő, és tulajdonosa, Homolya Piroska főként kakaspörköltjéről volt nevezetes. Emlegették is, sőt, még ma is emlegetik „a Piri néni kakaspörköltjét”, ami tulajdonképpen a 69 éves Bolya Teréz főztje, kakaspörköltje volt és maradt. Teri néni több mint negyed századon át dolgozott, főzött, ha szükség volt rá, éjjel-nappal a Nyárfa konyhájában, ő főzte az ugyancsak közkedvelt májgombóclevest, ami rendszerint megelőzte a kakaspörköltet. Ma is eljár rendezvényekre, akár nagyobb lakodalmakba is főzni. Vagy csak úgy saját és társasága szórakozására a nyugdíjasok klubjában.

Csendes némaságban alussza emlékeit a volt Nyárfa vendéglő (Gergely József felvétele)

Csendes némaságban alussza emlékeit a volt Nyárfa vendéglő (Gergely József felvétele)

Itt volt a kerthelyiség, mutatja Teri néni (Gergely József felvétele)

Itt volt a kerthelyiség, mutatja Teri néni (Gergely József felvétele)

A Nyárfa vendéglő már évekkel ezelőtt bezárt, de a székek és a kockás asztalterítővel fedett asztalok ma is ugyanott és ugyanúgy a helyükön állnak, nem látszik meg rajtuk az évek múlása. Ha letörölnék a bútorokról a port, akár már holnap újra kinyithatna a hetvenes és nyolcvanas években messze földön híres és közkedvelt Nyárfa vendéglő, amelynek ajtaja előtt olykor még fegyveres felvigyázók is álltak, hogy a nagyvárosi „fejesek” szórakozását még véletlenül se zavarja meg hívatlan vendég vagy váratlan esemény. A vacsorák gyakorta zajos ivászatba, mulatozásba torkoltak: „a kakas inni akart”. A tanyavilágban sem volt nehéz zenészeket verbuválni, egy kis kereset reményében szívesen elhúzták a politikusoknak, ha kellett hajnalig is. A hétköznapi ember is szívesen betért a Nyárfába egy hűsítő fröccsre meg ízletes kakaspörköltre.

Az adai tanyavilágban az újságírók tanyariport-körútja sem kerülhette meg a Nyárfa vendéglőt, Piri néni vendégszeretete a firkászokra is kiterjedt. A szövetkezet igazgatója, a falu elöljárói meg a sikeres magántermelők is szívesen nyilatkoztak az iroda, a hivatal komor falai helyett a kockás abrosz mellett egy-egy kupica nyelvet megoldó házi kisüsti és az elmaradhatatlan májgombóclevessel felvezetett kakaspörkölt mellett. A múlt század nyolcvanas éveiben a mainál mozgalmasabb élet zajlott a törökfalui és a közeli szomszéd völgyparti tanyavilágban, ahova a moholi Nagy út szinte nyílegyenesen vezeti ki az utazót. A Moholról induló és énekelve Doroszlóra menetelő zarándokok most is, minden évben ezen az úton gyalogolnak végig és pihennek meg a Vajdasági Magyar Értéktárba ugyancsak felvett völgyparti Pasztviják szélmalom árnyékában, majd a Csík-ér völgyében a pléhkrisztusnál mondott imádság után folytatják a zarándokútjukat Gunaras felé.

LEHULLOTT A NYÁRFA LEVELE

Az 1968-ban épült Nyárfa vendéglőben a kakaspörkölt mellé megfelelő szórakozásról is gondoskodott a Piri néni. Különösen a hetvenes, majd a nyolcvanas évek elején a téli báli szezon vonzotta a környékből és távolabbról is a vendégeket. A bálok mellett szinte egész évben felléptek hazai és magyarországi zenekarok, vendégművészek, énekesek, mint például a Horváth Pista, akik is előszeretettel keresték fel a kis Törökfalut egy jó kis hakni reményében. A Nyárfa vendéglőhöz, minden igényt kielégítő kocsma és kuglipálya, kerthelyiség és kisebb színpaddal ellátott „nagyterem” is tartozott, ami évtizedekre a falu közösségi életének központjává tette.

Bolya Teréz, a kakaspörkölt mestere (Gergely József felvétele)

Bolya Teréz, a kakaspörkölt mestere (Gergely József felvétele)

Nagy Rózsa (Gergely József felvétele)

Nagy Rózsa (Gergely József felvétele)

A Nyárfa vendéglő zárva, néma csönd honol a sok dalos, zenés, mulatós vidámságot, kakaspörköltet vacsorázó társaságot látott falak között. A vendégszobákban akár több napra is megpihenhettek a tanyavilágban portyázó kupecek, akik a hízó borjútól a baromfitollig a falu és a környező tanyavilágban megtermelt piaci feleslegre alkudtak meg a gazdákkal. A pult mögötti poharas polcok között a falióra hat előtt tízperccel állt meg. Az óra ketyegője megállt, mint ahogyan három éve megállt dobogni a kocsmáros Piri néni szíve is. Elhunyt a talpra esett üzletasszony, és vele együtt hullott le a Nyárfa zöld lombkoronája. Nincs, aki életet vigyen a némaságba burkolózott vendéglő falai közé. Piri néni elment, de megmaradt a kakaspörkölt hagyománya Törökfalun, és ebben vitathatatlan érdemei vannak a Nyárfa vendégeinek több ezer adag ételt elkészítő Bolya Teréznek. Ő volt a főszakács, a „hátország”, aki mindig mindent és időre megfőzött a konyhában, a vendégek előtt szinte sohasem mutatkozott, miközben az elégedett kuncsaftok magasztaló és dicsérő szavait mások zsebelték be.

SOK HAGYMÁVAL, SZAFTOSRA

–  Nem panaszkodom, tettem a dolgomat, főztem a kakaspörköltet, meg a többi ételt, már amit a vendég rendelt, mindezt vagy harminc éven keresztül. A pörkölt mellé általában túrós tésztát szolgáltunk fel, bár jómagam közönséges száraz tésztával szeretem. Én magam is sok-sok tésztát meggyúrtam, aprítottam és főztem a vendégeknek. A lányom, a Rózsika is tudja mindazt, amit én, sokat segített, sokfelé eljártunk főzni. Ha máshova mentem főzni, azt nem jó szemmel nézte a Piri néni, de hát valamiből meg kellett élni. Meg hát napszámba, kapálni is eljártam, esténként meg főztem, a hétvégeken sem volt ez másképpen.

A házi tésztával igazi a kakaspörkölt, hiszen sűrűre, sok hagymával szaftosra főzzük, a jó alapanyag, a parlagi kakas mellett jófajta pirospaprika szükségeltetik bele. A fűszerpaprikát Horgosról, magántermelőtől szállították a vendéglő konyhájára, ettől kapta meg a szép mélyvörös színét az étel. Az sem baj, ha kicsit csípős, de nem szabad erős paprikával főzni, mert az elveszi, elnyomja a parlagi kakas húsának zamatát. Én teszek a pörköltbe a só mellett kevés vegetát és borsot is. A jó minőségű alapanyagok a sok éves tapasztalattal párosulva teszik ízletessé a törökfalui kakaspörköltet – mondta röviden és tömören fogalmazva Teri néni.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

A kakaspörkölt „kultuszának” ápolását felvállaló 2001-ben alakult Százszorszép Művelődési Egyesület elnöke, Nagy Rózsa elmondta, hogy:

– A faluban a háziasszonyok nagy része ugyanúgy készíti a kakaspörköltet, ahogyan a Nyárfa vendéglőben készítette Teri néni. Törökfalu napját 2005-óta ünnepeljük, ha az emlékezetem nem csal, akkor 2009-óta a július utolsó vasárnapjára eső falunap egyben kenyérszentelő ünnep is, és ekkor tartjuk meg az egyre népszerűbb kakaspörkölt-főző versenyt is, amelyre több tucat csapat szokott benevezni. Az idén sorra kerülő kakaspörkölt-főzésre már bejelentette részvételét egy több mint ötvenfős csoport.

A főzés idejére megtelik helybeliekkel és vidékről érkező vendégekkel a falu központja, a szabadtéri színpadnál sorban rotyognak a bográcsok. A versenyzők baráti hangulatban, szórakozva főzik meg a kakaspörköltet, a kész ételeket azután szakmai bíráló bizottság értékeli. A hagyományos ízek mellett a szórakozás és a baráti hangulat teszi még szebbé, maradandó élménnyé a rendezvényt.

Fontosnak tartjuk, hogy ez a hagyományos étel, amely Homolya Piroska híres Nyárfa vendéglője közvetítésével vált Törökfalu jellegzetességévé, továbbra is kiemelt szerepet kapjon. A kakaspörkölt-főző versenynek valódi közösségmegtartó ereje van, hiszen a hagyományápolás mellett nem a versengésen van a lényeg, hanem, hogy jól érezze magát mindenki – hangsúlyozta az egyesület elnök asszonya.