2024. március 29., péntek

Egyre kevesebb a fiatal véradó

A zentai Vöröskereszt évi közgyűléséről

Szerda délután tartotta meg a Vöröskereszt zentai szervezete évi közgyűlését, amelynek a tavalyi tevékenység összegzése és az idei évi elképzelések ismertetése volt a témája.

Milan Muškinja, a szervezet titkára elmondta, hogy az egészséggel kapcsolatos világnapokról történő megemlékezések, hagyományos rendezvények és versenyek megszervezése mellett az önkénteseik tavaly is elég sok előadást tartottak, volontőreik 100 órányi önkéntes munkában vettek részt. Ezenkívül kilenc alkalommal szerveztek házi ápolói tanfolyamot, amelyeken 130 hallgató vett részt, s oktatóik elsősegélynyújtó tanfolyamokat szerveztek a zentai vállalatok alkalmazottai és az autóiskolák hallgatói számára. Ifjúsági csapatuk részt vett a tartományi elsősegélynyújtó versenyen, s jelen voltak a különböző helyi és környékbeli rendezvényeken. Tavaly a községben tizenhárom önkéntes véradási akciót szerveztek, ezek során, illetve a Zentai Közkórház transzfúziós osztályán 1560-an adtak vért. A titkár szerint ezzel kapcsolatban azt fájlalják leginkább, hogy bár évről évre mind többen adnak vért, a fiatal véradók száma folyamatosan csökken. A tendencia megfékezése érdekében az év végi ünnepek előtt ajándékcsomagokkal kedveskedtek az önkéntes véradók gyermekeinek, illetve unokáinak.

A Vöröskereszt zentai szervezete 2006 óta részt vesz a roma és a fejlődési zavarokkal küszködő gyermekek felzárkóztatását elősegítő projektumban is, és segítséget nyújtanak az értelmi fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok nevelésével foglalkozó Kéz a Kézben szervezetnek. A Vöröskereszt titkára elmondta, hogy a svájci kormány a projektum megszüntetése mellett döntött, ezért jövő év májusában ők is kénytelenek lesznek megszakítani a programot. A szervezet aktivistái a községben élő időseken és szegényeken is segíteni próbálnak, s együttműködnek a Caritasszal is. Ajándék- és élelmiszercsomagokat készítettek számukra, egy zentai jótékonykodó pedig a Vöröskereszttel együttműködve a katolikus karácsony előtt meglátogatta a 14 legszegényebb zentai családot, s mindegyiküknek 5000 dinárt adományozott.

A múlt évtől kezdve a Vöröskereszt szervezete öt személyt alkalmaz idősek gondozására, a fizetésüket tartományi forrásból fedezik. Ők a város területén körbejárják az idős személyeket, segítenek nekik a mindennapi teendők elvégzésében. Az idén szintén öt személyt alkalmaznak, s az ő tevékenységüket Kevire és Buránysorra is kiterjesztik.

A titkár elmondta, hogy a szervezetük irodahelyisége továbbra sem felel meg a követelményeknek, nincs előadótermük, s a képzéseiket továbbra is a tűzoltóotthonban, a helyi közösségekben, a süketnémák szervezetének és a Severtrans helyiségeiben szervezik meg.

Megemlítette, hogy a transzfúzióról szóló törvénytervezet értelmében a véradási akciókat továbbra is a Vöröskeresztnek kell megszervezni, az akciót pedig egy újvidéki csapatnak kell lebonyolítania, ez viszont gondot okoz, ha harmincnál kevesebb önkéntes véradó jelentkezik. Ennél alacsonyabb létszám esetén ugyanis nem jönnek ki, Zenta falvaiban viszont átlag 8–25 véradó van.